2024. augusztus 18., vasárnap

Veszprémbe utaznak

Tizenkilenc vajdasági, egy magyarországi és egy romániai diákcsapat a Szabadkán megrendezett honismereti vetélkedőn

Tizennegyedik alkalommal szervezte meg Szabadkán az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a honismereti versenyt, ezúttal a második honalapítás, azaz IV. Béla és a tatárjárás volt a téma. A megmérettetésre 19 csapat érkezett 19 iskolából: Vajdaság 14 általános iskolájából és 5 középiskolájából. A vetélkedőnek otthont adó szabadkai Széchenyi István Általános Iskola meghívta testvériskoláit, így Szegedről és Temesvárról is jelen volt egy-egy csapat vendégként – ők részt vettek, de nem versenyeztek, így alakult, hogy az általános iskolások mezőnyében 12 négyfős csapat versengett: plakátot készítettek, villámkérdésekre válaszoltak, szóbeli és írásbeli feladatokat oldottak meg nagyon ügyesen. Ugyanis – ahogyan azt az általános iskolásokat bíráló Csőke Márta , Dévavári Beszédes Valéria és Weiss Rudolf alkotta zsűri hangsúlyozta – a diákok nagyon felkészültek voltak, látszott, hogy sok munkával a hátuk mögött érkeztek a versenyre, amit komolyan is vettek.

Persze mindebben a felkészítő tanároknak is jelentős szerepe van, akiknek külön köszönetet mondtak. A középiskolások csoportjában dr. Mészáros Zoltán, Halász Tibor és Bálint István zsűrizett.

A vetélkedő legjobbjai – három középiskolai és hat általános iskolai csapat tagjai – ezen a héten egy egynapos tanulmányi kiránduláson vehetnek részt, Veszprémbe utaznak. Senki sem távozott azonban üres kézzel. Minden résztvevő elismerő oklevelet és ökotáskát kapott, a felkészítő tanárok pedig értékes ajándékkönyvet.