2024. augusztus 18., vasárnap

Teljes bizonytalanság

Még mindig nem tudni, hány mesterképzéses hallgató tanulhat az állami költségvetés terhén, és hogy a pénz valóban megérkezik-e

Még nem érkezett az Újvidéki Egyetem rektorátusára semmilyen hivatalos határozat a mesterképzések finanszírozásáról. Ezt nyilatkozta lapunknak dr. Milan Simić, az Újvidéki Egyetem oktatási rektorhelyettese. Elmondta, hogy információik szerint a karok beírhatnak annyi hallgatót a mesterképzésekre, amennyire a kérvényt átadták az akkreditációkor, de ezzel kapcsolatban eddig még sohasem kaptak írásos jóváhagyást, így most sem.

Simić megerősítette, hogy a tervek szerint az állami költségvetés terhére tanuló mesterképzéses hallgatók 90 százalékának a költségeit a kormány, azaz a minisztérium fedezi, 10 százalékuk költségeinek fedezését pedig maguknak a karoknak kell megoldaniuk.

Arról, hogy az egyes karok kaptak-e értesítést a mesterképzéses helyek kiosztásáról, a rektorátuson nem tudtak információt adni. Hogy ezt kiderítsük, felhívtunk néhány egyetemi kart.

A szabadkai Közgazdasági Karon csak annyit tudtak nekünk elmondani, hogy még nem kaptak semmit. Itt megtudtuk, hogy a Tartományi Oktatásügyi Titkárságnak kell értesítenie a karokat. A Közgazdasági Kar a hallottak szerint állandó kapcsolatban áll a titkársággal, és információik szerint a titkárság sem kapott még semmilyen információt. Azt, hogy ettől függetlenül a tervek szerint hány állami költségvetéses hallgatója lehet a karnak mesterképzésen, nem tudták megmondani, mert adatokkal csak az állami javaslat után tudnának szolgálni.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon viszont azt az információt kaptuk, hogy 13 hallgató tanulhat állami költségvetésen. A kar ugyanis kapott erre vonatkozóan értesítést a tartományi titkárságtól, miszerint 20 hallgató tanulhat az állam terhén a mesterképzésen, és mivel összesen 13-an iratkoztak be, mindannyian állami költségvetéses hallgatók lettek.

Mint megtudtuk, a szabadkai Építőmérnöki Karra is megérkezett a tartományi titkárságból a jóváhagyás a 60 állami költségvetéses helyre. A kar ennyit kért. A beiratkozott hallgatók ennél kevesebben vannak, de közülük sem lehet mindenki állami költségvetéses hallgató. Ugyanis a törvény szerint azok, akik ugyanazért a diploma elnyeréséért iratkoznak be valamilyen karra, másodszor már nem jogosultak az állami támogatásra. A karon elmagyarázták, hogy a régi rendszer szerint megszerzett oklevelek egyenértékűek a bolognai rendszer mesterképzésén megszerzettel, ám a régi rendszer szerint diplomázott hallhatók közül is beiratkoztak néhányan a mesterképzésre. Ebben az esetben ők a mesterképzéssel gyakorlatilag ugyanazt a diplomát kapják meg még egyszer, így ők eleve nem kaphatnak állami támogatást.

Itt is elmondták azt, amiről már a többi karokon is szóltak, hogy ha jóvá is hagyják a kért állami költségvetéses helyeket, arra, hogy meg is érkezik a pénz, nincs garancia.

A Tartományi Oktatásügyi Titkárságot is felkerestük, ám a titkár úrral hivatali elfoglaltságai miatt sajnos nem tudtunk beszélni, mástól pedig nem kaphattunk információt.