2024. október 7., hétfő

Nyolc év után – élőben, magyarul

A múlt vasárnap, pontosan 13 órakor a Vajdasági Rádió és Televízió 2-es csatornája élőben, magyar nyelven közvetítette a Szerbia–Norvégia utánpótlás válogatottak labdarúgó mérkőzését, melyet végül a vendéglátó együttes 1:2-es félidő után 3:2-re nyert meg. Az Újvidéki Televízión utoljára 2001-ben, a Becse vízilabdázóinak találkozóján fordult elő, hogy egy sporteseményt élőben és magyar nyelven közvetítsen a csatorna.

Túró István , az Újvidéki Televízió sportszerkesztője megkeresésünkre elmondta, hogy a nyolc évvel ezelőtti sporteseményt is Bordás Ákos közvetítette.

– Mi már többször jeleztük a televízió vezetőségének, hogy jó lenne, ha a labdarúgó mérkőzéseket és más sportrendezvényeket élőben, magyar nyelvű kommentátorral tudnánk sugározni, de kérésünk nagyon sokáig süket fülekre találtak. Többször is megpendítettük a dolgot, de nem lett belőle semmi, s mikor már kezdtünk beletörődni, hogy hiába verjük az asztalt, semmi nem fog történni, akkor szerencsére megtört a jég. Ehhez persze kellett az is, hogy a televízió jelenlegi igazgatójának legyen némi sportmúltja, ugyanis amikor én a televízióba kerültem, akkor Aleksandar Dotlić még sportújságíróként dolgozott.

• Voltak-e visszajelzések a tévénézők irányából?

– Sok nem volt, de néhányan telefonáltak, s elmondták, örülnek, hogy nyolc év után egy sporteseményen magyar nyelvű kommentátor volt, s a találkozót élőben láthatták. Ami a terveket illeti, jövőre a Dél-Afrikai Köztársaságban rendezik a labdarúgó-világbajnokságot, amelyen a szerb válogatott is ott lesz. Egyelőre még nem tudjuk, sikerül-e élőben vagy felvételről valamelyik mérkőzést magyarul nyelven közvetítenünk. Elég sok egyeztetés és tárgyalás áll még mögöttünk, én mindenesetre bizakodó vagyok, hiszen a Vajdasági Rádió és Televízió és közszolgálati státusban van, s remélem, hogy sikeres megbeszélések után a labdarúgó-világbajnokság néhány találkozóját a VRT2-es csatornája magyar nyelven közvetíti majd.

A sportrovat legfiatalabb munkatársának, Zakinszky Márknak még nem volt alkalma megtapasztalni az élő közvetítés varázsát, de bízik benne, hogy ez nemsokára bekövetkezik majd.

– Mindenképpen szeretném kipróbálni a helyszíni közvetítést, hiszen a televíziós munkának ez a csúcsa. Ígéretek vannak, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk élőben jelentkezni sporteseményről, de ha a rovaton eltöltött időt veszem figyelembe, akkor jelen pillanatban én vagyok az utolsó a sorban. Ennek ellenére azért készülök, információkat gyűjtök, s ha majd odakerülök, akkor remélem sikerül megfelelő szinten megoldanom a munkámat. Ha választani kellene, akkor a négy labdajáték, labdarúgás, röplabda, kosárlabda és kézilabda közül legszívesebben a focit és a kosárlabdát közvetíteném.