2024. augusztus 18., vasárnap

Nem lehet vakon mozogni

Az iparművészek megtartották idei szimpóziumukat

A szakma képviselői jöttek össze tanácskozásra, tapasztalatcserére pénteken a vajdasági magyar iparművészek 2009. évi szimpóziumán. Boros György grafikusművész szerint az összejövetel célja, hogy a problémákról, az elkészülés folyamatáról, az esetleges vívódásokról, a technikákról, az anyaggal való megbirkózásról is szóljanak, mert amikor a kiállításon találkoznak, csak egymás munkáit látják, nem ismerik az elkészüléséig vezető utat.

– Én mint grafikus bátran állítom, hogy a keramikusok mellett a grafikusok a legkiemelkedőbb anyagot mutatják be, és el is adhatóak az alkotások – mondta Boros György, akitől megtudtuk, az iparművészeknek évente legalább egyszer adódik megmutatkozási lehetőségük.

Holló Borbála keramikusművész arra hívta fel a figyelmet, hogy míg korábban elég volt ötévente kiutazni mondjuk Bolognába megismerni a legújabb trendeket, addig a divat rohamos ütemű változása miatt most már nem elég évente egyszer kimenni külföldre tájékozódni. A lemaradás pedig megengedhetetlen. Elmondta, hogy az iparművész mára már nem csak tervez, hanem ismernie kell a technológiát és értenie kell a marketinghez is. A tervezéstől az eladásig figyelemmel kell kísérnie a folyamatot. Ám mindezek előtt még fel kell mérnie, hogy mire van kereslet, mert mint mondja, nem lehet vakon mozogni a piacon.

A szimpóziumot a IV. Biennále, azaz a mai vajdasági magyar iparművészek kiállítása követte.