2024. augusztus 18., vasárnap

Tizenötször telt házzal

Véget ért a szabadkai Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivál
(Molnár Edvárd felvétele)

A budapesti Pintér Béla és Társulata Gyévuskájával és a ljubljanai Via Negativa csapat Outjával ért véget vasárnap este az első Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán.

Külső szemlélőként, nézőként és tudósítóként is úgy tűnt, minden a tervek szerint zajlott. Mindegyik beharangozott produkciót láthattuk, és mind telt házas, sőt többsége pótszékes és lépcsőn ülős is volt.

Urbán András, a fesztivált szervező Kosztolányi Dezső Színház igazgatója meg is erősítette, hogy valóban minden az elképzelések szerint valósult meg, a szinte észre se vehető apróbb gondokat a szervezői csapat ügyesen és gyorsan megoldotta. Többen önként segédkeztek a fesztivál lebonyolításában, a mi színészeink pedig maguk is – szimpatikus módon – helyre vezetők, ügyelők, jegykezelők voltak.

– A visszajelzések pozitívak mind a nézők, mind a vendégeink részéről. Persze a 15 produkció között akadhat olyan, amely kérdéseket vet fel a közönségben, és nem mindegyik tetszett minden nézőnek, de ez természetes is. Ám a fesztiválnak, a produkciók legtöbbjének egyértelműen nagy sikere lett. Nagyon izgalmas hetünk volt. A résztvevők külön megemlítették, hogy mennyire jó a fesztivál családias légköre, ahol jut idő beszélgetésre, egymás darabjainak a megtekintésére is. Ez is volt az egyik célunk, hogy a különböző helyekről érkező színházi alkotók találkozhassanak egymással, a nézőkkel, és beszélgethessenek is. Szeretnénk, ha ez a hangulat lenne jellemző az ezt követő Desiré fesztiválokra is. Minőségi fesztivált akartunk létrehozni, és ez a hangulat is a minőséghez tartozik – hallottuk az igazgatótól.

Az idei, azaz az első Desiré fesztivál a Nyugat alcímet kapta, a jövő évi az Észak–dél, a harmadik fesztivál pedig a Kelet alcímet viseli majd, azután más irányokba haladnak. Jövőre tehát láthatunk majd előadásokat ugyanebből a régióból, de a szervezők főként kelet-közép-európai irányt vesznek. Már folyamatban is vannak az egyeztetések többek között például Lengyelországgal.