2024. augusztus 18., vasárnap

Hányan lesztek, elsősök?

Két szabadkai iskolában idén nem nyílik magyar első osztály – Óbecsei és törökbecsei helyzetkép

Mind többet hallunk arról a már megállíthatatlannak tűnő folyamatról, hogy a drasztikusan csökken a születések száma, s ez persze abban is megmutatkozik, hogy ha a tavalyi, tavaly előtti évekhez viszonyítva annyira szembetűnően nem is, de a tíz-tizenöt évvel ezelőtti létszámhoz képest mind kevesebb gyerek koptatja az iskola padjait.

Kihangsúlyozandó, hogy az alábbi számok változhatnak, hiszen megtörténik, hogy valakit később, esetleg csak augusztus folyamán iratnak be valamelyik iskolába.

Szabadkán két olyan általános iskola is akadt, ahol tavaly volt magyar tagozat, idén viszont ezeknek az intézményeknek nem lesznek magyar elsősei. A sándori Szent Száva Általános Iskolába egyetlen magyar anyanyelvű diák sem jelentkezett (itt ősztől 73 szerb diák tanul, a Békovai kihelyezett tagozaton pedig 16-an, és eddig 4 horvát diák iratkozott a horvát tannyelvű osztályba), a szabadkai Matko Vuković iskolában sem lesz magyar első osztály, bár ide jelentkezett 1 diák, aki időközben átjelentkezett egy másik iskolába.(Itt 76 szerb és 13 horvát diák lesz) A Đuro Salaj iskolában nem tudtak pontos adatokkal szolgálni, nem hivatalos információink szerint mindössze 3 leendő elsős iratkozott be eddig. A Sonja Marinkovićban 5 magyar elsős lesz és 105 szerb, a Milos Crnjanskiban pedig 6 magyar elsős lesz és két osztálynyi szerb, de az ő számukat nem tudták megmondani. Az Október 10. iskolában az eddigi adatok szerint eggyel többen, vagyis heten ülnek majd be az első osztály padjaiba, hogy magyarul tanuljanak, itt 23 szerb diák kezdi meg általános iskolai tanulmányait. A hajdújárási Petőfi Sándor iskolában 15 magyar elsős lesz, a noszai kihelyezett tagozaton 4 (ők kombinált tagozatosak lesznek, a harmadikosokkal járnak majd egy osztályba), a királyhalmi tagozaton pedig 22 magyar elsőst kap a tanító. A szabadkai Ivan Goran Kovačićnak az eddigi, még változható adatok szerint 16 magyar elsőse lesz (és 36 szerb elsőse), a Jovan Jovanović Zmaj iskolának pedig 18 (48 szerb elsős tanuló). A Kizur István kapuján szeptemberben 20 magyar elsős lép majd be és 87 szerb elsős kisgyerek, a Jovan Mikićben is hasonlóan alakult a beiratkozás, itt 24 magyar elsős várható és 78 szerb iskolakezdő.

Szabadka községben vannak olyan általános iskolák, amelyekbe tömegesebb a jelentkezés. A szabadkai Majsai Úti iskolában magyarul 52 elsős fog tanulni és 75 szerb kisiskolás, a palicsi Miroslav Antićban 55 a magyar elsősök száma, a szerbeké pedig 44. A szabadkai Széchenyi István iskolának 77 magyar iskolakezdője lesz, a kelebiai kihelyezett tagozaton pedig 10, ők a harmadikosokkal kerülnek egy osztályba, és 55 szerb elsőse lesz. A csantavéri Hunyadi János iskolában 77 magyar elsős ül a padokba, és 7 szerb, akik a dusanovói és a visnyeváci kihelyezett tagozatokon tanulnak majd, kombinált osztályokban.

ÓBECSÉN A TAVALYINÁL KEVESEBBEN

Annak ellenére, hogy az elsősök beiratkozásának végső határideje augusztus 31-ike, annyit azért már lehet tudni, hogy az óbecsei községben valamivel kevesebb elsős iratkozik majd be, mint tavaly. Az óvodák nyilvántartása szerint ugyanis az idén 451 kis óvodás vált iskolakötelessé, tehát alapvetően ennyi lesz az elsősök száma is, ámbár előfordulhat, hogy lesz néhány olyan kis elsős, akik máshol jártak óvodába, viszont az iskolát az óbecsei községben kezdik, illetve valamilyen oknál fogva nem jártak óvodába. A Tisza-parti községben, ahol a magyarok a lakosság 49 százalékát teszik ki,ott az általános iskola első osztályának szerb tagozatába mégis 29-cel több kis nebulót írattak, mint magyart. Őszre tehát a jelenlegi állás szerint a község területén a szerb nyelvű tagozatokba 241, a magyarba pedig 211 elsős kezdi el a tanulást. Óbecsén a négy általános iskola magyar tagozataiba 116 kisdiák iratkozott. A Zdravko Gložanski és a Sever Đurkić általános iskolákban 1–1 magyar tagozat nyílik, noha nem lesz ki a tanulók előírt létszáma. A Petőfi Sándor és a Samu Mihály általános iskolákban előreláthatóan 2–2 első osztályt indítanak. Péterrévén összesen 78 kis elsőst várnak a Samu Mihály Általános Iskolába. 59 tanulóval két magyar első osztály nyílik, míg a szerb nyelvű első osztályba egyenlőre 19-en jelentkeztek. Bácsföldváron összesen 61 kis elsős rajtol. Egy magyar nyelvű osztály nyílik 22 tanulóval. Dreán meglepően magas az elsősök száma. Itt egyébként elsőstől negyedikig összevont tagozatokban folyik az oktatás Ezúttal 11 elsős lesz. Pecesoron viszont csak 3 kis elsőst várnak. Radičevićen csak szerb nyelvű első osztály nyílik 13 tanulóval, míg Mileševón ugyancsak összevont tagozatban 5 elsős jár majd.

TÖRÖKBECSÉN 5-TEL TÖBBEN

Törökbecse község 5 általános iskolájában valamivel kevesebb elsős lesz az idén mint az elmúlt tanévben. Akkor 220-an voltak, most egyenlőre 217 elsőst jegyeztek be.

Törökbecse két általános iskolája közül a Josif Marinković Általános Iskolában a tavalyi 67-hez viszonyítva az idén 8-cal kevesebb elsős lesz. A Miloje Čiplić Általános Iskolában viszont növekedett az elsősök száma. Az idén 61 elsőst írattak be a tavalyi 56 helyett. Örvendetes, hogy ez a növekedés a magyar nyelvű tagozatnál jelentkezik. A tavalyi 19 helyett az idén 24 kisdiák kezdi meg magyarul a tanévet. Novo Miloševon, vagyis Beodrán is növekszik az elsősök száma. Az idén 53-an iratkoztak. Az összevont magyar tagozatba a tavalyi 4 helyett most 5 kis elsős lesz.

Bocsáron csak szerb tagozat nyílik, ahova 12 kisdiák iratkozott. A kumanei iskolába csökkent leginkább az elsősök száma. Tavaly 32 volt a számuk, az idén viszont csak 18. Itt is csak szerb tagozat nyílik.