2024. július 17., szerda

A szülők nem károsulhatnak

A szerbiai magánkiadók remélik, csütörtökön megállapodnak tankönyveik szabad használatáról

Mint ismeretes, a magán tankönyvkiadók 20 általános iskolai tankönyvének engedélyét vonta vissza az oktatási minisztérium. Semmiféle listát nem tettek közzé, tehát, lehet, hogy ennél több kiadványról van szó). Mire a tiltó végzés megérkezett, a kiadók már kinyomtatták ezeket a szerb nyelvű kiadványokat, sőt a szülők három-négyhavi részletben elő is fizettek ezekre.

A magánkiadókat nem csak az óriási anyagi veszteség sújtja, hanem azt is sérelmezik, hogy ezzel az állami tankönyvkiadó megtartja monopolhelyzetét. A szülők sem szeretnék, ha esetleg a kifizetett könyvcsomagból 2-3 kiadvány nem lenne érvényes, s ezek helyett újat kellene venniük most, szeptember közepe táján.

– Napokig ücsörögtünk az oktatási minisztériumban, senki szóba sem állt velünk, ám most végre az államtitkártól ígéretet kaptunk, hogy a szolgálati útjáról szerda este hazatérő miniszter csütörtökön reggel fogadja a küldöttségünket.

Először valamilyen kompromisszumos megoldást szeretnénk kieszközölni a minisztériumtól, például azt, hogy e tanévre is kapjuk meg az említett tankönyvekre is az engedélyt, mert nem célunk rögtön feljelentést tenni, de ha ez nem sikerül, akkor a magánkiadók egyesülete feljelentést tesz a minisztérium mint állami szerv ellen a piacon való szabad részvétel megakadályozása miatt – mondta Gordana Knežević-Orlić, a Klet kiadóház igazgatója, a magánkiadók egyesületének elnöke szerint a visszavonás olyan tankönyvekre is vonatkozik, amelyeket a tavalyi iskolaévben bátran használhattak az iskolák. A program, a tanterv pedig nem változott, a tavalyi iskolaévre engedélyezett tankönyvekben idén egy betű sem változott, és most ezek a könyvek mégsem megfelelőek. A Klet kiadóháznak csupán egyetlen segédkönyvének a használatát nem engedélyezték, a többit igen.

– Optimista vagyok, hogy sikerül megoldást találni, ha nem, a szülők akkor sem károsulhatnak, mert egy bizonyos tantárgyból visszavont tankönyv helyett akkor egy másik tankönyvkiadónak az adott tantárgyra engedélyezett kiadványát tesszük a csomagba.

Kérdésünkre, hogy a nemzeti kisebbségek számára miért nem jelentetnek meg tankönyveket, Gordana Knežević-Orlić elmondta, mert a tavasszal megállapodtak, hogy a nemzeti kisebbségek választhatnak a tankönyveik közül, hogy mely tantárgyból melyikeket akarják lefordíttatni anyanyelvükre, májusban hozzá is láttak volna, de közben visszavonták az említett tankönyveik engedélyét, úgyhogy ebből nem lett semmi.