2024. július 17., szerda

Tandíjat fizetnek a vajdaságiak?

Az anyaországban tanuló középiskolások tandíjkötelezettségéről eltérő információkat kaptunk – Az önkormányzat vagy a minisztérium segíthet?

Kétségbeesett szülők kerestek meg bennünket, hogy szegedi középiskolás gyerekeiket arról tájékoztatták az iskolában most, a tanév második hetében, hogy tandíjkötelessé válhatnak. A 2007-ben elfogadott magyar közoktatási törvény 110-es paragrafusára hivatkoztak, s ennek alapján az éves tandíj 250 ezer forint lenne (1100–1200 euró). Egyelőre azonban minden képlékeny, többféle értelmezés, magyarázat létezik, sőt van olyan szegedi középiskola is, ahol a telefonon elért igazgatóhelyettes és munkatársai még nem is tudnak a rendeletről, amely a vajdasági diákok egy részétől esetleg megvonja a tandíjmentességet.

– Magyarországon akkor jár tandíjmentesség a diáknak, ha nem csak neki van tartózkodási engedélye, hanem a szülőnek is van 3 hónapot meghaladó tartózkodási engedélye és kereső tevékenységet folytat a Magyar Köztársaság területén – idézte Kis Gábor, a Deák Gimnázium igazgatója az említett jogszabályt.

– Nálunk kizárólag a kilencedik évfolyamos – elsős középiskolásoknak – kell igazolniuk, hogy a fenti feltételeknek eleget tesznek. Nem jött váratlanul ez a rendelet, szeptember végéig kell a diáknak, szülőnek eleget tenni a feltételeknek. Azért eddig, mert szeptember végén van a statisztikakészítés határideje. Ezt az EU-s országokból érkezett diákok szüleinek is igazolniuk kell, nem csak a vajdaságiaknak. Miért 250 ezer forint, ha mégsem tudják igazolni? Mert az egy diák után járó normatív támogatás ennyit tesz ki. Náluk négy érintett vajdasági diák van.

Másik középiskolákban azt kérték, ne hivatkozzunk arra, hogy nyilatkoztak. Náluk nemcsak az elsős középiskolásokra, hanem minden évfolyamra vonatkozik a törvényes rendelkezés, ugyanis a jogszabályt lehet úgy is értelmezni, hogy felmenő rendszerről van szó – tehát minden évben a kilencedik évfolyamosoktól (elsősöktől) kérik az igazolást, de úgy is, hogy állandó rendszerről van szó. Ez az igazgató úgy tudja, hogy a(z szegedi) önkormányzat mérsékelheti vagy elengedheti a tandíj összegét, s nagyon reméli, hogy ez lesz a megoldás. Náluk körülbelül 20 gyerek érintett.

Volt olyan szegedi középiskola, ahol az igazgató szolgálati úton volt, s sem az igazgatóhelyettes, sem az általa megkérdezett munkatársak nem tudtak semmit a törvényes rendelkezés alkalmazásáról, semmiféle tandíjfizetési kötelezettségről, amely a vajdasági diákokat érintené.

– Szerintem nincs is nálunk ilyen vajdasági diák, akinek fizetnie kellene. Lehet, hogy mindegyiknek bejelentett lakása van? – kérdezte elbizonytalanodva a helyettes.

Szerettük volna a Magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium illetékesét megkérdezni, de ő csak hétfőn lesz elérhető irodájában.

Reméljük, mielőbb tisztázódik, hogy tényleg mit tehet az iskola, mit az önkormányzat, mit a minisztérium, s milyen megoldás kínálkozik a kétségbeesett vajdasági magyar szülőknek, akiket váratlanul ért szeptember második hetében a lehetőség, hogy ha nem tudnak magyarországi tartózkodási engedélyt, munkahelyet felmutatni, akkor 1100 eurót fizettetnek velük. A szülők sok mindent nem értenek, például azt, hogy ha a magyar nemzeti vízumuk, amellyel rendelkeznek, nem tesz munkavállalást Magyarországon számukra lehetővé, akkor hogyan tudnának e feltételnek eleget tenni. Vagy például azt, hogy miért érvényes egyes iskolákban a most harmadikos, negyedikes diákokra is ez a rendelet, holott ők előbb kezdték meg középiskolai tanulmányaikat a szegedi gimnáziumban, mint ahogyan ezt a törvényt tavaly elfogadta a magyar parlament. Vagy: ha a magyarországi felsőoktatásban idén kaptak tandíjmentességet a vajdasági egyetemi hallgatók, akkor miért sújtják most tandíjfizetési kötelezettséggel a középiskolásokat.


* Mit mondanak a főkonzulátuson, a CMH irodában?

A problémakör kapcsán beszéltünk a szabadkai Magyar Főkonzulátus munkatársával is, aki mondta, hogy a témával kapcsolatban nincs semmilyen információjuk, ellenben a főkonzul úr, akinek a hatáskörébe tartoznak a tartózkodási vízumokhoz fűződő kérdések, biztosan tudna nekünk segíteni, ő viszont hétfőig nem elérhető.

Ezek után felhívtuk telefonon a szabadkai CMH információs irodát, ahol a munkatárs elmondta, hogy tudomásuk szerint a diák a beiratkozásig schengeni vízumot kap, a tanulmányi vízumot pedig, amit a tanév idejére adnak ki, a beiratkozást igazoló bizonylattal tudja igényelni. Nincs tudomásuk és információjuk arról, hogy a tanulmányi vízummal rendelkező, nem magyar állampolgárságú középiskolás diákok tandíjkötelesek lennének. Ilyen jellegű problémával eddig nem fordult hozzájuk senki.