2024. augusztus 18., vasárnap

SISY jövőre is

Az intelligens mérnöki rendszerek témájában immár hatodik alkalommal rendezték meg Szabadkán a SISY (Symposium Intelligent Systems) nemzetközi konferenciát. A tanácskozásra – ahogy azt a pénteki ünnepélyes megnyitón hallhattuk – évről-évre mind több országból érkeznek szakemberek, idén 16 ország képviseltette magát, és immár nyolcvankettőre nőtt a résztvevők száma.

A szerbiai kutatók mellett többek között magyarországi, romániai, szlovák, osztrák, német, francia, izraeli, japán résztvevői is vannak a kétnapos konferenciának. Ahogyan dr. Takács Mártától, a szervezőbizottság elnökétől megtudtuk, a konferencia idén is megszerezte az IEEE támogatottságot. A támogatást a tavalyi konferenciára szerezték meg először, s csak úgy kaphatták meg idén is, hogy bebizonyosodott: az előző évben jól teljesítettek a szervezők.

– Egy ilyen konferencián fontos a tapasztalatcsere, és a kapcsolatok kiépítése, amelyek révén később közös projektumokon dolgozhatunk. Ami a témákat illeti, kiemelném, hogy idén is jelen van a robotika, és egyre nagyobb számban érkeznek alkalmazott informatikával foglalkozó szakemberek, akik például az oktatás informatikai támogatottságával foglalkoznak – hallottuk dr. Takács Mártától.

Bár szó volt róla, hogy a konferenciát kétévente rendezzék meg, de a nagy érdeklődésre való tekintettel SISY konferenciára jövőre is sor kerül.