2024. július 17., szerda

Magyar Piéta

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadásának délvidéki bemutatója – Drámakötet az Aracs kiadásában a színházi bemutatóra

Siposhegyi Péter Magyar Piéta – Őszödi köztársaság című drámájának délvidéki bemutatója kedden este fél nyolckor lesz a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadásának rendezője Andrási Attila . Az ősbemutató március 15-én volt Várpalotán. A Magyar Piéta – Őszödi köztársaság két történelmi pillanatot elevenít fel: az 1944-es magyarirtást és a 2004. december 5-ei népszavazást.

2004 késő őszén egy délvidéki színtársulat Kosztolányi szülővárosában, Szabadkán elhatározza, hogy színre viszi az 1944-es délvidéki magyarirtást, amikor a bevonuló szerb kommunisták megölnek negyvenezer ártatlan magyar embert. A próbák alatt a színtársulat egy része reménykedve várja a december 5-ei népszavazást...

Dramaturg Sziget Nagy Réka, zeneszerző Bakos Árpád, hang- és fény Szöllősy Vágó János, szereplők VágóKriszta, Csernik Árpád/Bicskei István, Kákonyi Tibor, Molnár Zoltán.

A dráma szövege az Aracs folyóirat idei második számában megjelent. Most pedig az Aracs Társadalmi Szervezet drámakötetet adott ki A világ és a vége címmel, amely tartalmazza ezt az október 21-én bemutatásra kerülő Magyar Piéta – Őszödi köztársaságcímű színdarabot, ezenkívül a száz éve született Wass Albert címadó drámáját, amelyet két kisregényből alkalmazott színpadra Andrási Attila és Péter Ferenc. A kiadványban szerepel még: Siposhegyi Péter Halottak napjától virágvasárnapig, valamint Németh Ákos: Vörös bál című drámája. Az Aracs e 6. könyvének szerkesztője Gubás Ágota,az előszót Faragó Árpád írta, a fedőlap Baráth Ferenc munkája, támogató a tartományi oktatási és művelődési titkárság valamint a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház. A 4 drámát tartalmazó, frissen megjelent könyvet kedden este a színházi előadás előtt mutatják be, 7 órai kezdettel, s ez alkalomból kedvező áron,400 dinárértmegvásárolható lesz.