2024. július 17., szerda

A világ és a vége

Drámakötet a Magyar Piéta délvidéki bemutatójára

A Magyar Piéta – Őszödi Köztársaság című darab délvidéki bemutatója kedden este volt Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban. A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadásának szereplői Bicskei István, Kákonyi Tibor, Molnár Zoltán és Vágó Kriszta, a rendező Andrási Attila,

A számunkra két tragikus történelmi pillanatot – a 40 ezer áldozatot követelő 1944-es délvidéki magyar irtást és a 2004. december 5-ei magyarországi népszavazást — felelevenítő előadás ősbemutatója Várpalotán volt március 15-én.

A mostani délvidéki bemutatóra készült el az Aracs Társadalmi Szervezet legújabb kiadványa, amely a Grafoprodukt nyomdában készült. A drámakötet címe A világ és a vége. Mint Gubás Ágota szerkesztő a bemutató előtti könyvbemutatón elmondta: Vass Albert, Németh Ákos, Siposhegyi Péter és Andrási Attila azon szövegei kerültek be ebbe a kötetbe, amelyeket színre vitt a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház.

– Ily módon, az előadások szövegeinek megörökítésével igyekszünk támogatni ezt a színházat, amely a huszadik századi magyar sorsfordító időket viszi színpadra. Nem véletlenül a Wass Albert-darab címe került a fedőlapra, e kötettel a 100 éve született író emléke előtt is tisztelgünk.

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínházat felkaroló Várpalotáról a szabadkai könyv- és színházi bemutatóra dr. Szabó Pál Csaba polgármester is ellátogatott.