2024. július 17., szerda

A megcsúfolt kiállítás

Hétfőn este nyílt meg a Török István, szabadkai képzőművész munkássága 50. évfordulója kapcsán rendezett kiállítás. Kedden az alkotó az egyik televíziónak adott interjút, melynek során elmentek a szabadkai Szabadegyetemre, hogy néhány képet ott is lefilmezzen az operatőr. Török István és a tévéstáb tagjai is meghökkenve látták, hogy a képek előtt kiállítási/elárusító standok, asztalok vannak, sőt az alkotások egy részét – amelyeket a művész pannóra rakott fel – le is szedté

Egy, az egészséges táplálkozást hirdető kétnapos kiállítást rendeznek itt a Török-képek előtt csütörtöktől.

Az alkotó hiába kereste a Szabadegyetem illetékeseit, hogy megkérdezze, mi történt, s a délutáni órákban, amikor az esetről értesültünk, mi sem jártunk nagyobb sikerrel, nekünk sem sikerült magyarázatot kapni (ma ismét megkíséreljük). Jártunk viszont a helyszínen. Kiábrándító, felháborító kép tárult a szemünk elé: a kiállító/elárusító helyek dupla üvegén keresztül látszanak csak, sejlenek fel a Török-festmények, a csarnok egy részén magas, tömör fapolc rejti el a képeket. Egy helyütt asztalok, rajtuk üveglapok.

Valószínűleg hiba csúszott a szervezésbe, ezért került egy térbe a képzőművészeti és a táplálkozási kiállítás. De meggyőződésünk, hogy egy képzőművész sem érdemli meg az ilyen eljárást, főképp nem az, aki 50 éve alkot ebben a városban.