2024. július 17., szerda

Felhőkarcolónak indult?

A Műemlékvédelmi Intézet figyelmezteti a szabadkai Népszínház építésének felelőseit

A szabadkai Népszínház új épületrészének magasságát össze kell hangolni a régi, védett objektumrészéével, valamint a környező házakéval, a községi képviselő-testület 2007-es határozatával összhangban – áll abban a levélben, amelyet a szabadkai székhelyű Községközi Műemlékvédelmi Intézet a szerbiai művelődési minisztériumnak, a Népszínháznak, a Városrendezési intézetnek és ezen belül a dr. Daniel Kukaras vezette szakmai testületnek juttatott el.

Mint a levélben a Műemlékvédelmi Intézet szakemberei emlékeztetnek rá, a rekonstrukció, a hozzáépítés főtervének nyilvános vitáján a legtöbb kifogás az épület magasságával kapcsolatban hangzott el, ugyanis a régi épület 16,8 méteres magasságát az új objektum központi részén 12 méterrel haladja meg, és 28,8 méteres, míg az utcai részeken is 7 méterrel haladja meg, ami 24 méteres magasságot jelent. A községi képviselő-testület 2007. április 25-ei ülésén a beruházónak, vagyis a Népszínháznak és a tervezőnek azt az utasítást adta, hogy a tervek kiegészítésével az épület széleinek magasságát hangolja össze a környező épületekével. Ez a Műemlékvédelmi Intézet szerint egyértelműen az elsődleges tervekben szereplő magasságok csökkentését jelenti.

Most, amikor az új épületrész építése ilyen tempóban halad, végső ideje e problémával is foglalkozni, hogy olyan épület készüljön el, amely méltó a védett városrészhez, egy nagy jelentőségű műemlékhez, a korhoz, amelyben épül és a létesítmény funkciójához, olvasható a levélben.

A Műemlékvédelmi Intézet javaslata szerint el kell végezni a színházépület és a környező épületek magasságának elemzését, és ha szükséges, a műszaki dokumentáción módosítani kell. Emlékeztetőül közlik, hogy a Szabadság tér 2-es épület ereszcsatornája16 méter, a mestergerendája 20,8 méter magasan van, a Nušić utca 2-es számú épület eresze15,8 méteres, orma 24 méteres, a Korzó 4-es számú háznál a csatorna 17 méter magasan van, az oromzat 22 méteren. A műemlékvédelmi szakemberek javaslata szerint ennek tükrében kell megfontolni, hogy az új épületrész magassága az utcai fronton 18,3 méter legyen – áll a levélben, amelyet Vass Géza igazgató írt alá.