2024. július 17., szerda

Három elismerés filmeseinknek

A Lakiteleken megrendezett szemlére Vajdaságból érkezett a legtöbb alkotás

Nagyon szép vajdasági siker született a Kárpát-medencei Magyar Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Szemléjén, amelyet immár 9. alkalommal rendeztek meg Lakiteleken. Fejős Csilla dokumentumfilmje különdíjas, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium filmműhelyének alkotása szintén különdíjas, és a Duna TV Alapítvány alkotói műhelydíját is kiérdemelte.

(Szász András fotója)

A fesztiválon minden évben egy jeles alkotó munkássága előtt tisztelegnek, idén a 75 éves Sára Sándor Kossuth-díjas rendezőt köszöntötték, aki hagyományosan a zsűri elnöke.

– A zsűrihez 148 alkotás érkezett be a Kárpát-medence különböző régióiból, a legtöbb Vajdaságból: 19 alkotás, Erdélyből 17, Felvidékről 10, a többi a magyarországi városi és regionális televízióktól, műhelyektől – hallottuk SiflisZoltán szabadkai filmrendezőtől, a 26 személyből álló zsűri egyik határon túli tagjától (a másik határon túli zsűritag Gálfalvi Csaba marosvásárhelyi író, szerkesztő).

Fejős Csilla különdíjas dokumentumfilm-esszéje, Az agyag rangos vajdasági művészeknek a szülőföldhöz való kötöttségét dolgozza fel egy portrésorozaton keresztül. A zentai Bolyai két diákja, Kecsánovity Egon és Zsolnai Ákos kapta A kicsi Klájd és a nagyvilág című animációs filmjéért különdíjat és a Duna Televízió Alapítvány – 1 millió forinttal járó -- alkotói műhelydíját kapta.

– Ezt a legeredményesebb Kárpát-medencei alkotóműhelynek adományozzák, s ez jelen esetben egy új iskola – a Bolyai gimnázium – új műhelye. Vajdaság egyetlen más középiskolájában sem működik állandó jelleggel filmműhely, ahol tapasztalt filmes alkotók foglalkoznak a diákokkal, csak Zentán. Más középiskolákban is szükség lenne hasonlóra, hisz egyik-másik középiskolában szintén van néhány diák, aki önszorgalomból filmet készít. A zentaihoz hasonló műhely hiányát azért is tartom furcsának, mert Vajdaságban komoly hagyománya van a filmkészítésnek, s ezt nem csak ezen a fesztiválon bizonyítottuk – mondta Siflis. Mint említette, a lakiteleki fesztiválon a két zentai diák és tanáruk, Póth Imre alkotása is versenyben volt a legszűkebb válogatásban, amelybe 31 filmet választott be az előzsűri.

A zentai diákok a Duna Televízió Alapítványi díjából minőségi stúdiótechnikai berendezéseket vásárolnak, és a tervek szerint a berendezést követően Sára Sándor avatja majd fel az új stúdiót.

A fesztivál fődíjasa a felvidéki Bartók Csaba megrázó, sajátos filmetűdje, amelyben azt az érzésvilágot, közérzetet fogalmazta meg a film nyelvén, amelyet a 2004. december 5-ei anyaországi népszavazás kimenetele váltott ki. Hasonlóan megrázó film a Kései hazatérés, amely a balkáni véres háború filmje, s a topolyai kiskatona holttestének a 15–16 év utáni hazahozatalát dolgozza fel ez a szerb-magyar koprodukciós alkotás. Póth Imre újvidéki rendező A sajkáslaki kereszt című filmje is fájdalmas történelmi eseményeket taglal, a 44-es atrocitások áldozatainak állít emléket. S említsük meg azt is, hogy más vajdasági filmesek, például a szabadkai Kosztolányi gimnázium két diákja és a magyarkanizsai Cinema filmműhely.