2024. július 17., szerda

Középiskolások 1848-ról

Szombaton tartották meg az MNT és a Kosztolányi gimnázium által meghirdetett vetélkedő döntőjét

Szombaton rendezték meg a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója kapcsán meghirdetett vetélkedő döntőjét. Az MNT és az említett középiskola még májusban tette közzé versenyfelhívását, s erre 7 vajdasági oktatási intézmény csapata nevezett be.

A november közepén lebonyolított elődöntő után most szombaton a törökkanizsai Gimnázium, az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium, a szabadkai Bosa Miličević Közgazdasági Középiskola és a Kosztolányi gimnázium 4-4 tagú csapata mérte össze tudását. A Dévavári Zoltán, dr. Mészáros Zoltán, Nagy Tibor és Pataki Tibor összetételű zsűri döntése alapján az írásbeli és a szóbeli megmérettetésen a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak, második a törökkanizsai gimnázium csoportja, harmadik a szabadkai Bosa Miličević csapata.

Mint dr. Mészáros Zoltántól megtudtuk: dr. Papp Árpád ötlete volt, hogy egy 1848-as vetélkedőt hirdessenek meg a 160. évforduló kapcsán a középiskolások történelmi tudásának elmélyítésére. A kérdések között szerepelt életmód- és gazdaságtörténeti, néprajzi tárgyú is.

A döntőben versenyző diákok, felkészítő tanárok, részvevő iskolák könyvjutalmat kaptak, az első, második és harmadik helyezett csapat március 14-én Budapestre kirándul.