2024. július 17., szerda

Emléktábla Hangya Andrásnak

Szabadkán a korzó sarkán azon az épületen áll majd, ahol a festőművész első önálló tárlata nyílt meg

Egy művészettörténész Vajdaság Goyájának nevezte Hangya Andrást. A 2007-ben megjelent Délvidéki magyar képzőművészeti lexikonban a szerző, Balázs-Arth Valéria az egyik leghosszabb címszót írta róla.

Hangya András neves festőművész halálának 20. évfordulója alkalmából pénteken délben az Aracs Társadalmi szervezet jóvoltábólemléktábla kerül Szabadka központjába, a korzó sarkán a Szabadság tér 2-es számú épületre, ahol első önálló tárlata nyílt meg. Szabadka egy emléktáblával jelöli meg, hogy itt fedezték fel az őstehetségű festőzsenit. Az emléktáblán Hangya dombormű-portréja, Dudás Sándor szobrászművész alkotása áll majd.

– A cél, hogy egy vajdasági, de országos jelentőségű művésznek emléket állítsunk, aki elvitte művészetünkről a hírünket Belgrádba, Budapestre, Zágrábba és Londonba. Az emléktábla fölállítása hozzájárulhatna a szakemberek kutatómunkájának ösztönzéséhez, hogy begyűjtsék, feldolgozzák és bemutassák alkotásait, megőrizzék a Szabadkán és másutt lévő monumentális festményeit, ha kell, restaurálják – ez a távolabbi cél, de az biztos, hogy a közvélemény és a polgárok a tábla által felfigyelnek e művészre. Ezzel egy jelentős kulturális örökség védelmét, emlékének népszerűsítését segítjük elő – mondta Gubás Ágota, az Aracs Társadalmi Szervezet alelnöke.

Mint Gubás Ágotától megtudtuk, szervezetük egyik tagja, Neugebauer Pfeiffer Márta mérnök kezdeményezte, hogy Hangyának állítsanak emléktáblát (mint ismeretes, az elmúlt években Romhányi Ibolyának Törökkanizsán, Pataki Lászlónak és Lányi Ernőnek Szabadkán emelt emléktáblát az Aracs)

Hangya András 1912. április 14-én Bácskossuthfalván született, de néhány nap múlva Szabadkára költöztek szülei, s kisebb megszakítással több mint 40 éven át élt Szabadkán, itt fedezték fel első önálló tárlatát 75 évvel ezelőtt, 1933-ban a Nićin-palotában rendezték meg. 1934-ben a szabadkai Rotary Klub ösztöndíjat szavazott meg, amellyel Belgrádban tanult Petar Dobrović esti rajztanfolyamán. A világháborút zombori pszichológus feleségével, Dragana Pavlovićtyal Budapesten vészelik át, visszatérnek Szabadkára, de 1947-ben Zágrábba költöznek. Itt elvégezte a Képzőművészeti Akadémiát. Festményeivel, rajzaival nemcsak kiállításokon, de folyóiratokban, könyvekben is jelen van. 1962-ben Londonban kiállítása nyílt. Zágrábban élt. Utolsó éveit Londonban töltötte betegen, itt halt meg 1988. december 20-án.

Hangya András őstehetségű festőzsenire emlékezve a város nevében Lovas Ildikó művelődési tanácsos és Gubás Ágota, az Aracs Társadalmi Szervezet alelnöke leplezik le a táblát, Dudás Sándor topolyai származású, Csongrádon élő szobrász jelenlétében. Az emléktábla fölállításához a Szekeres László Alapítvány és a tartományi kisebbségügyi titkárság járult hozzá pályázati céleszközökk