2024. július 17., szerda

Miért nem gondtalan ünnepnap?

Egy édesanya fordult hozzánk a minap azzal a kérdéssel, hogy bele tudjuk-e képzelni magunkat annak a magyar középiskolás diáknak a bőrébe, aki Szabadkán jár középiskolába és Közép- vagy Dél-Bánátba kell hazautaznia december 24-én. Hiába rövidítettek az órák ezen a napon, azaz karácsony előestéjén, a fiatal zsúfolt autóbuszban tölt néhány órát, fáradtan ér haza ezen a napon, amely a katolikus világban a legfontosabb este, a családi összetartozás jelképe.

A kisebb gyerekeknek ezen a napon élmény a szülők melletti sertepertélés, így tanulják meg szinte észrevétlenül a karácsonyi előkészületeket, az ünnepi szokásokat és adják majd ők is ezeket tovább gyermekeiknek. Ám ha tanítási nap van, ettől megfosztják őket az iskolai kötelezettségek.

Az anyukának igaza van: miért nem ünnepelhetnek úgy a magyar, horvát, szlovák ajkú diákok karácsony böjtjén, hogy ezt a napot ne kelljen szombaton ledolgozni? Így is épp elég gyakran pótolnak ezt-azt szombatonként, ezen a napon vannak a különböző versenyek, úgyhogy egy újabb munkaszombat már tényleg nem hiányzik nekik. Szabadkán és valószínűleg nem csak itt december 24-én rövidített órák lesznek, ünnepi hangulattal. Tehát nem sok hasznuk lesz a diákoknak, hogy ott ülnek 2-3 órát az osztályteremben, talán csak annyi, hogy eleget tesznek a formaságoknak, ki lehet pipálni, hogy ezt a napot is letudtuk, ezeket az órákat is ledolgoztuk. Miért ne lehetett volna úgy alakítani a vajdasági iskolai kalendáriumot, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen? Így is eltérések vannak a köztársasági és a tartományi kalendárium között, ez az egy nap eltérés is megoldható lett volna, hogy igazán gondtalan legyen gyerekeink ünnepe.