2024. augusztus 18., vasárnap

2009: Radnóti-év

Szavalóversenyt és rajzpályázatot hirdet az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete

A Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett vajdasági szintű megemlékezés keretében, az általános iskolások és középiskolások is megmutathatják szavalótehetségüket. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete január 16-án egy közoktatási konferenciát szervez, ahol szegedi előadók beszélnek majd Radnóti életéről és munkásságáról, emellett az iskolások számára hirdet szavalóversenyt, amelyre egy szabadon választott Radnóti-verssel lehet benevezni két kategóriában: 5.-6. osztályosok és 7.-8. osztályosok kategóriájában.

A körzeti versenyekre, amelyeket március 14-én Muzslyán, március 21-én Zentán és március 28-án Szabadkán tartanak, minden iskolában kategóriánként 2 diák juthat tovább. Az általános iskolások legjobb versenyzői kétnapos jutalomkiránduláson vehetnek részt. A Győr melletti Abdára utazhatnak, ahol Radnóti elhunyt. A középiskolások számára irodalmi matinét szerveznek április 25-én. A legjobbak közülük is jutalomkirándulást kapnak. Május 5-én, Radnóti születésnapján Borba utazhatnak. A költő születésnapja alkalmából ekkor tartanak itt egy rendezvényt. A szavalóverseny támogatója Kasza József, a VMSZ tiszteletbeli elnöke.

A szavalóverseny mellett rajzpályázattal is bekapcsolják a diákokat a Radnótira való megemlékezésbe. A pályázatot a győri Radnóti Miklós Általános Iskola és a bori általános iskola tanulóinak írják ki. A Razglednicákat kell illusztrálniuk. A rajzokból Szabadkán nyílik majd kiállítás.