2024. július 17., szerda

Bronzrajz a festőnek a főtéren

Szabadkán tegnap felavatták a Hangya András -emléktáblát

Ma, szombaton van a 20. évfordulója Hangya András neves festőművész halálának. Ebből az alkalomból tegnap, pénteken avatták fel a Szabadka főterén, a Szabadság tér 2-es számú saroképületen elhelyezett emléktáblát. Ez az az épület, a Nićin palota, ahol 75 évvel ezelőtt az első önálló kiállítását megrendezték. Az Aracs Társadalmi Szervezet emléktáblával jelölte meg, hogy Hangya művészként itt vált elismertté. Ez Szabadkán az első emléktábla, amely képzőművésznek állít emléket.

Dudás Sándor vajdasági születésű, Csongrádon élő szobrászművész különleges domborműve egy üveglapra került. A bronzrajz Hangya önarcképéről készült.

Az emléktáblát Gubás Ágota, az Aracs Társadalmi Szervezet alelnöke és Lovas Ildikó, a városi önkormányzat művelődési tanácsosa leplezte le. Mint Lovas Ildikó kiemelte: Hangya életpályáját a magányosság jellemezte, s most e táblával az Aracs ezt a több évtizedes magányt egy jelzés értékű gesztussal megszüntette. A táblához az Aracs nevében Jeges Ernő helyezte el a tisztelet és megemlékezés virágait.

Az emléktábla felállításához a Szekeres László Alapítvány és a tartományi kisebbségügyi titkárság járult hozzá pályázati céleszközökkel. Gubás Ágota köszönetet mondott még Szabadka önkormányzata művelődési tanácsosának, Ladócki Gyulának, a városi tanács tagjának, a Ludasi tervezőirodának, Dömötör Gábornak, a Műemlékvédelmi Intézet munkatársának is. Mint GubásÁgota megjegyezte : reméli, az emléktáblán egyetlen huligán sem próbálja ki erejét, és e tábla a tolerancia próbakövévé válik.