2024. szeptember 2., hétfő

Tehetséges tanulók felfedezése

Az óbecsei székhelyű Talentum Regionális Tehetséggondozó Központ még a téli szünet előtt értesíti az iskolákat arról, kiket vettek fel a központba

Miután az iskolapszichológusok, pedagógusok és tanárok ajánlásával kiválasztott diákok a múlt héten megírták a képességtesztet, a héten a Talentum Regionális Tehetséggondozó Központ aktivistái a tesztek értékelésével foglalkoztak. Hogy kik lesznek a tehetséggondozó központ diákjai, az nem csak a teszt sikerességétől függ. Az értékelésnél jelentős szerepet kap az is, hogy a szakmunkatársak milyen összegzést készítettek egy-egy tanulóval kapcsolatban.

A szerbiai gyermekek felzárkóztatását szorgalmazó nemzetközi gyermekvédelmi szervezet, az UNICEF, valamint az önkormányzat támogatásával kidolgozott Helyi akcióterv a gyermekekért elnevezésű projektum keretében hozták létre Óbecsén a Talentum Regionális Tehetséggondozó Központot, melynek tevékenysége Óbecsére, Törökbecsére, Temerinre, Topolyára, Kishegyesre, Bácsfeketehegyre, Adára, Zentára, Csókára, Magyarkanizsára, Horgosra terjed ki.

A központ célja, hogy megtalálja és felkarolja a tehetséges hetedikes, nyolcadikos, valamint középiskolás diákokat, és mentorokat találjon nekik, akik segítik őket a kutatómunkában.

A tehetségek felfedezése azonban nem könnyű dolog, a Talentum is a már működő szerbiai tehetséggondozó központok segítségével fogott neki a különleges képességű diákok felismerésének. Börcsök Margarita, a Talentum vezetője elmondta, hogy a fent említett települések iskoláinak pszichológusai, pedagógusai és tanárai segítségével kezdték meg a diákok kiválogatását.

– Miután októberben részt vettek egy olyan tanácskozáson, melyen a neves belgrádi, újvidéki, pancsovai és karlócai tehetséggondozók szakemberei számoltak be eddigi tapasztalataikról, a szakmunkatársak saját intézményükben is elkezdték keresni a valamilyen területen tehetségesnek tűnő diákokat. Mivel a szakmunkatársak elég jól ismerik a diákokat, ezért a tanárokkal és a szülőkkel konzultálva hat oldalas leírást készítettek azokról a tanulókról, akik valamilyen téren kiemelkednek. Ezek a diákok írták meg múlt héten azt a tesztet, melyet Belgrádban állítottak össze a tehetségek kiválasztására.

* Elég egy teszt a tehetség felfedezéséhez?

– Természetesen nem, és nem csak a teszt a döntő. Fontos momentum azonban, mert ezzel a standardizált képességteszttel kiszűrjük a szorgalmasakat és a magolókat, mert nem a szorgalmas diákokat, hanem a tehetségeseket keressük. A teszt mellett fontos az a tanulmány is, amit a szakmunkatársak készítettek a diákokról. A kettő együttesen mutatja meg, ki számít különleges képességűnek.

* Hány diák írta meg a tesztet?

– A tudományok területén jeleskedők közül közel hétszázan, a művészetek területén pedig kétszázan írtak tesztet. Közülük valószínűleg kb. 150–200 diák jut majd be a Talentumba. Akik határesetek lesznek, azoknak is tervezünk valamilyen foglalkozásokat.

* Mi történik azokkal a diákokkal, akik a Talentum szelekciója alapján tehetségesnek bizonyulnak?

– Velük elkezdjük a tudományos munkát. Megfelelő felkészültségű tanárok konzultációkat tartanak majd a diákoknak, és felkészítik őket egy tudományos munka megírására. Ezt követően átveszik őket a mentorok, és ettől kezdve a munka teljesen szabadon folyik, a többi csak a mentorokon és a diákokon múlik. A konzultációkat szombatonként tartják blokkórák formájában.

* Mindez Óbecsén zajlik majd?

– Nem, úgy szeretnénk megszervezni, hogy a diákok saját településeiken dolgozhassanak. Ha egy településen nincs elég diák, akkor a hozzá legközelebbi településre kellene átjárnia.

* Kik lesznek a mentorok?

– A szerb anyanyelvű mentorokkal nem lesz gondunk, magyar mentort nehezebben találunk minden tárgyból, de megoldjuk. Ez egyébként függ az anyagiaktól is, nagyon reméljük, hogy a községek is kiveszik részüket a támogatásból. Az általános iskolás diákoknak középiskolai tanárok, a középiskolásoknak pedig egyetemi tanárok lesznek a mentorai.

* Mikor lesz eredményhirdetés?

– Egész héten a teszteket és a már előzőleg összeállított véleményezéseket értékeltük a szakmunkatársakkal, úgyhogy az iskolák még a téli szünet előtt megkapják a bejutott diákok névsorát.