2024. augusztus 18., vasárnap

A Nabuccótól a Magyar románcig

Másfél hét alatt elkelt az összes jegy a szabadkai újévi gálakoncertre

Idén december 29-én és 30-án tartják meg Szabadkán az újévi gálakoncertet 20 órakor a Városháza dísztermében a Szabadkai Filharmónia szervezésében. Paskó Csabát harmadik éve kérik fel a koncert összeállítására és vezénylésére.

Tőle tudtuk meg, hogy idén is sokszínű a program, több zenei stílust hallhatnak a nézők, de már csak azok, akik eddig már megvették a jegyet. Ugyanis másfél héttel a jegy árusítását követően már minden jegy elkelt, az első napra árusított 4500 dináros és a második napra árusított 1000 dináros jegyek is, sőt a pótszékek is gazdára találtak.

– Idén is tiszteletben tartottuk a hagyományokat, amelyek ehhez a gálakoncerthez kötődnek, de némi újítások is lesznek – mondta Paskó Csaba. – A műsor három részre tagolása idén is megmaradt. A filharmonikusoknak van egy komolyabb bevezetője, ami általában egy opera nyitányával indul, idén Verdi Nabuccójának nyitánya lesz ez. Utána mindig egy, a klasszikus kategóriát képviselő, de mégis kicsit könnyedebb vizekre evező együttest szoktunk felléptetni. Most a pécsi UniCum Laude öt férfitagból álló énekegyüttest hallhatja a közönség. Húsz perces a capella programmal fogják szórakoztatni a hallgatóságot. A gálakoncert harmadik része a Strauss polkák felé cseng ki. Néhány operaária, például a Brindisi, azaz Verdi Traviatajának Pezsgő áriája, bordal, a Kék Duna keringő csendül fel, a koncert végén pedig az elmaradhatatlan Radeczky-induló. Minden évben van valami újítás, idén ez a szerep a Pro Musicának jutott. A kamarakórus fennállásának 40. évfordulóját ünnepli, s fellép a szintén jubiláló filharmóniával. Előadják Verdi Nabuccójából a Rabszolgák kórusát, a Parasztbecsületből a bordalt, Bellini Normájának Casta Diva szopránáriáját is „megtámogatja” a kórus, és a Pezsgő ária is akkor szól igazán jól, ha a szólisták mellett még egy kórus is megerősíti a hangzást. Szólisták is lesznek. Idén Gordana Kostić szabadkai származású, jelenleg Londonban élő szoprán operaénekes fog énekelni, de itt lesz Molnár András is, a budapesti operaház állandó énekese, aki a Bánk Bánból a Hazám, hazámat fogja előadni, valamint a zágrebi operaházból érkezik hozzánk Berislav Puškarić. Idén 100 éves a Szabadkai Filharmónia, amelynek alapítója Lányi Ernő, aki nem csak karmester és kiváló pedagógus volt, hanem zeneszerző is. Van egy műve, a Magyar románc, amelyet nagyzenekarra és hegedűszólóra írt. Ez a hangverseny első felében lesz hallható, szólót Pekár Tibor játszik majd. A hangverseny további érdekessége, hogy Ifj. Kucsera Gézának van egy erre az alkalomra készült műve: ismert, közkedvelt filmzenék egyvelege nagyzenekarra írva. Tehát igyekeztünk sok lábra állítani ezt a hangversenyt, sok ízlésnek és elvárásnak eleget tenni. Ez mindig óriási kihívás.