2024. július 18., csütörtök

Felújítják a székházat

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör a Szülőföld Alapnál nyert egy millió dinárából részben felújíthatja székházát

A korhadt ablakok megértek a cserére – mutatja az kör elnöke

Padén Ripcó Krisztián fiatal közgazdász néhány hónapja vette át a padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör vezetését. Az új elnöktől a kör munkájáról és terveiről beszélgettünk:

– A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség révén pályáztunk a meglehetősen leromlott állapotban lévő székházunk felújítására. A VMMSZ a múlt héten Kishegyesen tartotta mega vajdasági magyar művelődési egyesületek közgyűlését, ez alkalommal a Szülőföld Alapnál nyertes szervezetek képviselőit aláírták a szükséges szerződéseket. Az elnyert támogatás hazai valutában átszámítva mintegy egymillió dinárt jelent számunkra. Amilyen rossz állapotban van az egykor lakóházként funkcionált székházunk ebből a pénzből a felújítás költségeinek egyharmadát tudjuk fedezni. El tudjuk végezni a legszükségesebb munkálatokat, legfontosabb a tető átépítése, kijavítása, mivel már meg van roggyanva és több helyen is beázik.

Az épület teljes felújítását nem tudjuk elvégezni, de számításaink szerint a nagytermet rendbe tudjuk tenni, a falakat szigeteljük és kicseréljük a rossz állapotban lévő ablakokat és ajtókat. A mellékhelyiségeket hozzáépítéssel tervezzük kialakítani. A nedves falak nem tesznek jót a könyvtárnak sem. Két önkéntes könyvtárosunk van, akiktől a polgárok kölcsönözhetik az olvasnivalót.

A felújítási munkálatok mellett az épület biztonságára is nagyobb figyelmet kell fordítani a jövőben. Tavaly a helybeli iskolába és a székházunkba is betörtek, az év elején a rendőrség ugyan elfogta a tetteseket, de az ellopott műszaki felszerelésünk, a hangosító berendezések sajnos használhatatlanná váltak. Szerencsére sikerült pótolni a tolvajok okozta károkat, van saját felszerelésünk, ezért nem szeretnénk, ha újabb hívatlan látogatók jutnának be a székházunkba, ezért biztonsági és riasztó berendezés felszerelését tervezzük.

Ami a kör munkáját illeti az éves működéshez szükséges anyagiak előteremtése is állandó gondot jelent. A helyi közösség szerény bevételeiből nem tudja hatékonyan támogatni a civil szervezeteket. Hasonló a helyzet községi szinten is, ezért tartományi és egyéb forrásokból igyekszünk pénzhez jutni. A működési és karbantartási költségek mellett szükség lenne a néptáncosok felszerelésének, ruházatának a kiegészítésére is. Az alsó osztályosok közül 26-an, a felsősökből pedig 9-en járnak a próbákra. Van még népdalkórusunk és fúvós zenekarunk, valamint alakulóban van a citera szakkör is, a jövőben két új citerásra is számíthatunk. A cserkészcsapat is a kultúrkörben tevékenykedik.

Padéra legtöbben a Keszég Károly (1954-1997) emléknap alkalmából látogatnak el, amelynek a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör a házigazdája. A kör székházának felújításával az emléknap rangjának megfelelő körülményeket tudunk majd biztosítani, és a terveink között szerepel a Közegellenállás elnevezésű riportpályázat tíz évének díjazott alkotásiból egy gyűjteményes kötet megjelentetése – ismertette elképzeléseit Ripcó Krisztián a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör új elnöke.