2024. augusztus 18., vasárnap

Összehangolatlanul

Gazdag a zenei élet Szabadkán, de szervezettebben kellene szervezni

– Azokról a hangversenyekről tudok nyilatkozni, amelyek szervezésében én magam is részt vettem, vagy amelyeket sikerült „elcsípni”. Ugyanis akadnak meglepetések. Volt úgy, hogy a hangverseny napján tudom meg, hogy egy-egy neves művész érkezik városunkba. Szerintem Szabadka zenei életét centralizálni kellene, szervezettebbé tenni. Iskolák, civil szervezetek, a székesegyház, Népkör, Pro Musica és mások szerveznek koncerteket, hangversenyeket, ami nem baj, csak valahogy összehangoltabban kellene ezt tenni.

Hetek múlnak el úgy, hogy Szabadkán nem történik semmi, azután meg összesűrűsödnek, fedik egymást a hasonló jellegű programok – mondta Paskó Csaba karnagy, aki mindemellett azért elégedett is, hiszen például idén is sikeres hangversenysorozatot tudhat maga mögött – Több mint öt éve szervezek hangversenysorozatot a székesegyházban. Itt idén 29 zenei esemény zajlott, ennyit hirdettünk meg, és egyetlen egy sem maradt el. Ha ki kell emelnem valamit, akkor a szeptemberben megrendezésre került orgonahangverseny-sorozatot említeném. Dolgozom rajta, hogy az orgonamuzsika ezen vidéken populárisabb legyen, mert most nemigazán az. A Pro Musicának több mint 12 fellépése volt csak a székesegyházban, de összesen 36 fellépése volt idén, többször jártunk külföldön. Nagyon jól sikerült a júniusi gospel koncert, 800 jegyet adtunk el. A produkciót Magyarkanizsán is előadtuk, jövőre pedig Szlovákiában is koncertet adunk. Sikeres volt a Pro Musica novemberi oratórikus hangversenye is. Novemberben közösen ünnepeltük meg a pécsi kamarakórus ötven és a szabadkai Pro Musica negyven éves jubileumát. Én nagyon büszke vagyok ezekre a rendezvényekre.
Paskó Csaba szerint több kamarakoncertre lenne szükség. Kisegyütteseket, szólistákat lehetne bemutatni. Áriaesteket, dalesteket lehetne tartani. Rendszeresített, színes, változatos programot kellene létrehozni, talán a bérletrendszer sem lenne rossz megoldás, hogy azoknak az embereknek, akiknek erre igényük van, legyen biztonságérzetük. Hogy legyen meg a tudat, hogy igen, havonta van mondjuk három koncert: van például egy dal- és áriaest, van egy orgona-est és van egy oratórikus est. Havi három-négy komolyzenei rendezvényt szerintem a város elbír, a polgárok igényelnék. A filharmónia, a zenede hangversenyeinek látogatottságából is érezhető ez.