2024. július 16., kedd

Megnyílt a főutca Kusturica álomvárosában

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Már látogatható az Emir Kusturica filmrendező megálmodta Andrićgrad főutcája. Az Ivo Andrić Nobel-díjas író emlékére épülő városka avatója 2014 nyarán lesz.

Az észak-boszniai Višegradon, az író Híd a Drinán című regényének színhelyén két éve kezdődött az építkezés, amelynek kezdeményezője és megálmodója Kusturica volt. Andrićgrad Mala Bosna nevű főutcáján már működik a telefontársaság központja, a bank, a posta, a polgármesteri hivatal – neoklasszicista stílusú épületben –, emellett van már pékség, söröző, ékszerész, könyvesbolt és gyógyszertár is. Épül a könyvtár, amely Andrić nevét viseli majd, csakúgy, mint az irodalmi intézet és a szépművészeti akadémia. Lesz egyetemi campus is, ahová a világ minden tájáról várnak hallgatókat. A tervek szerint a legkorszerűbb filmszínházat készítik el, az épülő kőszínház pedig 350 férőhelyes lesz.

ÉVTIZEDES SZÜNET UTÁN ÚJ SZÁMMAL JELENTKEZETT DAVID BOWIE

Tíz év után, 66. születésnapján – általános meglepetésre – új számmal rukkolt elő David Bowie: a brit énekes Where Are We Now? című lassú balladáját – amely a művész Berlinben töltött napjaira tekint vissza – internetről letölthető formában forgalmazzák 119 országban. A dalt a Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban márciusban debütáló The Next Day című album követi. A New York-i stúdiófelvétel producere ezúttal is a legendás zenész régi munkatársa, Tony Visconti volt.

CSÜTÖRTÖKÖN JELENTIK BE AZ OSCAR-JELÖLÉSEKET

Seth MacFarlane, az idei Oscar-gála házigazdája és Emma Stone hozza nyilvánosságra csütörtökön az Oscar-jelöltek listáját – közölte honlapján az amerikai filmakadémia. A bejelentésre a filmakadémia Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Színházában kerül sor nemzetközi sajtótájékoztató keretében.

Az akadémia tagsága most szavazhatott először online a jelöltekről. Az átállás azonban nem ment simán, a szavazatok leadásának határidejét egy nappal meg kellett hosszabbítani, mivel néhányan nehézségekbe ütköztek az új szavazórendszer használatakor.

Az Oscar-díjakat február 24-én adják át a Hollywood & Highland Center Dolby Színházában. A 85. ceremóniát élőben követhetik a nézők világszerte.