2024. július 16., kedd

Vajdaságiból nemzetközi akadémia?

Még januárban megalakul az a civil szervezet, amelyen keresztül a tartomány a továbbiakban is finanszírozni tudja a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia munkáját – Julijan Tamas, a VTM
Julijan Tamas

A Vajdaság Autonóm Tartomány hatásköreiről szóló törvény 22 rendelkezését nyilvánította alkotmányellenesnek tavaly nyáron a Szerbiai Alkotmánybíróság. Többek között azt a passzust is, amely a tudományos kutatómunka támogatásáról rendelkezett. Ez a döntés ellehetetlenítette a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia további finanszírozását a tartományi költségvetésből, így az intézmény fenntarthatósága is megkérdőjeleződött.

A múlt héten Bojan Pajtić tartományi kormányfő bejelentette, hogy mivel a továbbiakban Vajdaság nem finanszírozhatja a VTMA-t, ezért egy új regionális akadémiát kell létrehozni, amely csak formájában volna más, de emberi állománya, társadalmi szerepe és céljai tekintetében megegyezne az akadémiával. Ily módon meg lehetne oldani, hogy a tartományi büdzséből közvetetten, vagyis az új szervezeten keresztül támogassák az akadémia munkáját.

A formálódó új szervezet kapcsán kérdeztük a VTMA elnökét, dr. Julijan Tamas akadémikust.

A VTMA két hónappal ezelőtt íródott nyílt levelében sérelmezte, hogy az AB döntését követően a tartományi politikum még mindig nem kínált fel világos megoldást a vajdasági tudomány és művészet további előmozdítására. Megfelelő megoldásnak tartja-e a Pajtić úr által felvetett lehetőséget?

Ez csak egy áthidaló intézkedés lehet, de semmiképpen sem mondható jó vagy tartós megoldásnak. A VTMA nem szűnt meg, de sorsa bizonytalanná vált. Amíg nem dönt az alkotmánybíróság a vajdasági statútum egyes rendelkezéseiről is, köztük az akadémia alapításának jogáról, addig ezen az új szervezeten keresztül tudja a tartomány finanszírozni a folyó költségeinket. Amennyiben az alkotmánybíróság döntése ránk nézve negatív lesz, és ezáltal megszűnik a VTMA, akkor bejelentjük, hogy az újonnan létrehozott szervezet az akadémia örököse, vagyis tevékenységének folytatója.

 Miben fog különbözni, akár formálisan, akár lényegileg az újonnan életre hívandó tudományos társaság a tudományos akadémiától?

Mindenekelőtt abban, hogy egyszerű polgárok egyesületeként kerül bejegyzésre. Ennek ellenére nem csatlakozhat az egyesülethez bárki: a társaság tagjai kizárólag tudományos munkások lehetnek, akiket ugyanúgy a társaság már meglévő tagjai fogadnak soraikba, ahogy ez eddig az akadémiában történt. A létrehozandó civil szervezet tehát ugyanazon mechanizmusok, ingerenciák és szabványok mentén fog működni, amelyek mentén a VTMA működött. Az egyesületet még ebben a hónapban szeretnénk bejegyezni és párhuzamosan működtetni az akadémiával, aztán, ha az akadémiát az AB statútumra vonatkozó döntése megszüntetné, a polgárok egyesületén keresztül folytatnánk a munkát. Az pedig majd kiderül, hogy a tartományi hatalom csak hitegetett bennünket vagy komolyan gondolta, hogy a civil szervezeten keresztül ugyanúgy támogat majd bennünket, mint eddig. A nyilvános ígéretek elhangzottak, és ha meglesz a kellő politikai akarat is a finanszírozáshoz, akkor zökkenőmentesen folytathatjuk a munkát. Persze bármikor jöhet egy olyan hatalom, amely azt mondja, ez csak egy civil szervezet, semmiféle törvényes kötelezettségünk nincs a további támogatására.

 Van-e vészmegoldásuk, ha a történések rossz irányt vesznek?

Igen, van még egy lehetőség: amennyiben a VTMA továbbra se kaphat támogatást és az újonnan alakuló szervezeten keresztül történő finanszírozás se mutatkozik működőképesnek, akkor nemzetközi vizekre evezünk. Vagyis megpróbálunk létrehozni egy nemzetközi akadémiát, amelynek munkájába három-négy külföldi akadémia is bekapcsolódna. Néhány évvel ezelőtt fölvetődött a Duna menti akadémia létrehozásának ötlete. Ezt a gondolatot újjá lehetne éleszteni. De erre az eshetőségre csak mint végső megoldásra tekintünk. Elsősorban azt szeretnénk, ha megmaradhatnánk regionális, vajdasági akadémiának.