2024. július 16., kedd
KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

A Vital-díj jelöltjei

Az Arany Napraforgó Irodalmi Díjra esélyes könyvek köre kilencre szűkült. Ezek közül hat regény, egy vers- és két esszékötet maradt versenyben.

A pénzalapot biztosító vállalat neve alapján gyakran Vital-díjként is emlegetett elismerésért Drago KekanovićVeprovo srce, a friss NIN-díjas Aleksandar GatalicaVeliki rat, Slobodan GavrilovićDželat, Dragan VelikićBonavia, Laslo BlaškovićPosmrtna maska, Katarina Brajović Štampar i Veronika című regénye, valamint Živorad NedeljkovićTalas című versgyűjteménye, Sava DamjanovNova čitanja tradicije és Nina ŽivančevićCrnjanski i njegov čitalac című esszékötete verseng.

A zsűri tagjai – Jovan Zivlak (elnök), Nikola Strajnić és Vladimir Gvozden – több mint 120 cím közül választottak. A döntést január folyamán hozzák meg.

MAGYAR FILMEK AZ INDIAI FILMFESZTIVÁL FÓKUSZÁBAN

Hat magyar film mutatkozik be a napokban az indiai Pune Nemzetközi Filmfesztiválon. A közönség Groó DianaVespa, Jancsó MiklósOda az igazság!, Makk KárolyÍgy, ahogy vagytok, Miklauzic BenceA zöld sárkány gyermekei, Vágvölgyi B. AndrásKolorádó kid és az elsőfilmes Vécsi MártonDiamond Club című alkotását láthatja.

A nyugat-indiai nagyváros 11. alkalommal ad otthont a január 17-ig tartó nemzetközi filmfesztiválnak. A rendezvény minden évben kiemelt figyelmet fordít egy-egy ország filmművészetére. Idén a magyar és a dél-koreai film került a középpontba.