2024. július 16., kedd
KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Szeptemberben avatják fel Cseh Tamás szobrát

Várhatóan szeptember 6-án, a magyar dal napjához kapcsolódva avatják fel Cseh Tamás énekes-dalszerző szobrát a budapesti Szent Gellért téren. Az önkormányzat Majoros István szobrászművésznek adott megbízást a gitáros szobor elkészítésére. A szobor melletti feliraton – felidézve az énekes egyik legismertebb dalát, és utalva arra, hogy a közelben lakott – a következő szöveg fog állni: „Nincsen más ebben a dalban, nincsen más, csak egy utca, ahol valaha laktam, és még egy délelőtt”.

A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész, egy korszak és egy nemzedék kultikus alakja, hangulatának tolmácsolója, Cseh Tamás ma lenne 70 éves. Születésének évfordulóján, a magyar kultúra napján a Széchényi Könyvtárban kiállítással, Magyarország-szerte pedig koncertekkel adóznak a három és fél évvel ezelőtt elhunyt művész emlékének.

KORNISS PÉTER FOTÓMŰVÉSZ KAPTA A KÖLCSEY-DÍJAT

Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóművész kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet; a Kölcsey Társaság által alapított elismerést a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén vasárnap. A Melocco Miklós szobrászművész által készített plakettet Jánosi Zoltántól, a Kölcsey Társaság elnökétől vehette át a fotóművész a község református templomában megtartott ünnepségen.

Korniss Péter pályafutása során 1961-től több évtizedig a Nők Lapja fotóriportere és képszerkesztője volt, képei a Nők Lapján kívül a National Geographic, a GEO Magazine, a Time és a Forbes magazinokban is megjelentek. Fotóriporteri tevékenységén túl több fotográfiával kapcsolatos televíziós műsort készített.

GYŐRFFY ÁKOS KAPTA AZ IDEI MÉSZÖLY-DÍJAT

Győrffy Ákos író, költő kapta idén a Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 92. évfordulóján adtak át Szekszárdon. A Mészöly Miklós Egyesület Győrffy Ákos eddigi életművének, kiemelkedően pedig a 2012-ben, a Magvető Kiadónál megjelent Haza című prózájának elismeréseként ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át.