2024. július 16., kedd
KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Magyar siker a memphisi Nemzetközi Blues Párbajon

Little G. Weevil (Szűcs Gábor) nyerte a szóló/duó kategóriát a hétvégén megtartott memphisi Nemzetközi Blues Párbajon, és ő kapta a legjobb gitárosnak járó címet is. A világ egyik legrangosabb blueszenei versenyére, a legendás Beale Street klubjaiban megrendezett International Blues Challenge-re 17 országból több mint 250 előadó és zenekar nevezett be. Az elődöntők két napon át, tizenhét helyszínen zajlottak.

Szűcs Gábor 1977-ben született Budapesten. Több száz hazai és külföldi koncertet követően 2004-ben az Egyesült Államokba költözött.

A KLIP A LEGJOBB SZERB FILM

Maja Miloš első játékfilmje a Klip elsöprő győzelmet aratott a 2012-es szerbiai filmtermést összegző FIPRESCI Srbija díjátadó ünnepségén.

A szerbiai fiatalok reményvesztett helyzetét bemutató Klip összesen négy kategóriában nyert: a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb női főszereplő (Isidora Simijonović) és a legjobb vágás (Stevan Filipović) díját is besöpörte.Díjazták továbbá Miroslav Terzić politikai thrillerjét, az Ustanička ulicát, Miroslav Momčilović Smrt čoveka na Balkanu című alkotását, Goran Paskaljević Kad svane dan, Dinko Tucaković Dr. Rej i đavoli, valamint Radoslav Pavković Crna Zorica című filmjét.

Az életműdíjat posztumusz Marko Glušac vágónak ítélték oda.

A CSAK A SZÉL KAPTA A FILMKRITIKUSOK FŐDÍJÁT

Fliegauf Bence Csak a szél című filmje kapta a B. Nagy László-díjat, a filmkritikusok fődíját, amelyet pénteken adtak át a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában. A tavaly a Berlinalén a zsűri nagydíjával, Ezüst Medvével kitüntetett alkotó a szociális krízisekről szóló filmek fontosságát emelte ki, szerinte ezek az alkotások „kiszellőztetik az országot”.

Az életműdíjat több évtizedes kimagasló operatőri munkásságáért Kende János vehette át. A legjobb dokumentumfilm a Börtön rap című, Papp Bojána által rendezett mű lett, a legjobb kisjátékfilm Tóth Barnabás Újratervezése, a legjobb animációs film Vácz Péter Nyuszi és Őz című munkája. Ónodi Eszter az Aglaja című filmben nyújtott alakításáért kapta a legjobb színésznő díját, a legjobb férfi színész Derzsi János lett a Drága besúgott barátaimért.

A legjobb televíziós rendezés díját a Terápia című sorozatot jegyző Enyedi Ildikó és Gigor Attila kapta, a produceri díjat a Csak a szél és a Nejem, nőm, csajom című filmért Mécs Mónika, a kritikusok különdíját Pálfi György filmje, a Final Cut – Hölgyeim és Uraim.