2024. július 16., kedd
KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Kárpát-medencei kiterjedő művészeti hálózat alakult

Kárpát-medencére kiterjedő művészeti hálózat alakult Szellemfi elnevezéssel, hogy szakmai és művészi alapon egybegyűjtse a budapesti, vidéki és határon túli területek alkotóit, színházait, produkciós műhelyeit és befogadóhelyeit. A független színházcsinálók kezdeményezésére létrejött hálózat egyik legfontosabb célja, hogy mintaprojekteken keresztül olyan alternatívákat mutasson, amelyeknek segítségével színvonalas produkciók hozhatók létre nemcsak a fővárosban, hanem vidéki városokban és a határon túli településeken is.

A hálózat közvetítő alrendszer, kvázi produkciós iroda, amelyben egymást segíthetik a partnerek például egy közös produkció létrehozásában, de akár a drámapedagógiai oktatásban vagy a kulturális képzésben is megoszthatják tapasztalataikat” – mondta Várszegi Tibor művészeti vezető. Emellett létrejön egy adattár is, amelynek informális adatai nyilvánosak lesznek, így a művészeti műhelyek értesülhetnek egymás produkcióiról.

Nagy József koreográfus, táncművész és rendező a projektben Vajdaságot, Szabadkát és Szegedet képviseli. A táncművész egyik célja a projekttel az, hogy magyar szereposztással felújítson egyes darabokat.

Eddig mintegy 18 alkotóműhely csatlakozott a projekthez, köztük például a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, a gyöngyöstarjáni Fészer Színház, a Mediawave és a balmazújvárosi Művelődési Központ is. A projekt mindenki számára nyitott, aki megfelel a minőségi elvárásoknak. Az érdeklődők márciustól csatlakozhatnak a kezdeményezéshez a Szellemfi Facebook-oldalán.

 TECHNOLÓGIÁT A NÉPNEK!

A vajdasági film- és videoművészet múltját és jelenét mutatja be a Technológiát a népnek! című kiállítás, mely ma (kedden) nyílik meg a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumban. A kiállítás mellett mozivetítések, előadások, bemutatók és beszélgetések várják az érdeklődőket. A szervezők célja, hogy a szélesebb nyilvánosság is betekintést nyerjen a mozgóképkészítés specifikus folyamatába, technikájába a különböző korszakok viszonyai közepette.

A kiállításon két filmpremiert is láthatnak a nézők: a Skijanje na Fruškoj gori című 13 perces alkotás az egyik első, amely színes technikával készült Vajdaságban, de csak nemrég fedezték fel a Panfilm archívumában; a másik a Panfilm: pogledi sećanja címet viseli, egy 58 perces dokumentumfilmről van szó, amely a pancsovai amatőr filmesek 60-as évekbeli indulásáról szól.

A kiállítás március 31-ig lesz megtekinthető.