2024. július 16., kedd
KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Gataricáé a Meša Selimović Díj is

Aleksandar Gatalica Veliki rat című regénye nyerte a Novosti vállalat Meša Selimović Díját. A januárban NIN-díjjal is kitüntetett regényíró művét 95 könyv közül választották ki.

A díj odaítélésének érdekessége, hogy hasonló körülmények között történt, mint a legpresztízsesebbnek számító NIN-díjé. A zsűri véleménye erősen megoszlott és most is Laslo Blašković regénye, a Posmrtna maska volt a Veliki rat legfőbb vetélytársa. Míg a NIN-díj esetében egyetlen szavazat döntötte el a végeredményt, most a nagyszámú zsűriből 19-en szavaztak Gatalicára és 13 szavazatot kapott Blašković.

A LAZA KOSTIĆ-DÍJ JELÖLTJEI

A Laza Kostić-díjat a két Újvidéki Könyvszalon megrendezése közötti időszakban megjelent irodalmi művek kaphatják meg. A díj zsűrije a február 28-án kezdődő könyvszalon előtt egy héttel közzétette a díjra jelölt művek szűkebb válogatását. Eszerint versenyben maradt Alen Bešić Golo srce, Dragan Velikić Bonavia, Aleksandar Gatalica Veliki rat, Zvonko Karanović Mesečari na izletu és Branko Kukić Iza című műve.

A díj nyertesének nevét február 26-án hirdeti ki a zsűri, amelynek tagjai dr. Nenad Šaponja, dr. Zoran Đerić és Đorđe Pisarev.