2024. július 17., szerda
Nagybecskerek

Avantgárd díj Urbán Andrásnak

Urbán András

Urbán András

A nagybecskereki Vujica Rešin Tucić és Vojislav Despotov nevét viselő alap – az idén először odaítélt – Avantgárd hagyománya elnevezésű díját Urbán András rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója kapta. A döntést a Svetislav Basara, Gojko Božović, Branislav Grubački, Vladimir Kopicl és Vladimir Vasiljev (elnök) összetételű igazgatóbizottság hozta meg. A bizottság kilenc jelölt közül választott, szavazattöbbséggel hozta meg döntését.
A megindokolás szerint a díjat (amely oklevélből és pénzjutalomból áll) Urbán Andrásnak a művészethez való önálló, alkotói, az avantgardizmus szellemében való hozzájárulásáért ítélte oda a bizottság. Ezt az alkotói hozzáállást a hetvenes években hozta a hazai színpadra az AIOWA csoporttal, amit később megerősített a szabadkai, újvidéki, belgrádi, niši, szegedi, várnai, berlini, ljubljanai színpadokon.

A nagybecskereki Zöld harangban megtartott  csütörtöki sajtótájékoztató volt egyben a két nagybecskereki irodalmár nevét viselő alap első nyilvános bemutatkozása. Branislav Grubački hangsúlyozta, hogy az alapot a nagybecskereki Városi Népkönyvtár alapította az Új optimizmus mozgalom támogatása mellett. Egyik legfontosabb célja, pedig a tragikus sorsú Vujica Rešin Tucić és Vojislav Despotov egyfajta rehabilitációja, akik iránt szülővárosuk Nagybecskerek nem viselkedett mindig úgy, ahogy az őket megillette volna. Mindketten a múlt század hatvanas éveiben kezdték meg irodalmi munkásságukat, amellyel csakhamar kinőtték szülőhelyük határát.

Vladimir Kopicl, Vladimir Vasiljev és Branislav Grubački

Mint ahogy a csütörtöki sajtótájékoztatót elhangzott, a hivatalos bejelentés a díjazott jelenlétében április 10-én Ljubljanában fog megtörténni, amikor is megtartják az Urbán András rendezésében színre vitt előadás bemutatóját, a díj hivatalos átadásának a színhelyéről pedig később döntenek.