2024. augusztus 18., vasárnap

Matematika után

A minősítővizsga második napján a rendelkezésükre álló 2 órát végigdolgozták a diákok

Általában úgy szokott lenni, hogy a matematikától jobban félnek a minősítővizsgán a végzősök, mint az anyanyelvből történő megmérettetéstől. Látszik ez talán abból is, hogy a diákok végig dolgoztak. Míg a hétfői, anyanyelvből történő minősítővizsga után megtörtént, hogy 1-1,5 óra múlva kijöttek a diákok a teremből, addig tegnap teljesen kihasználták a matematikai feladatok elvégzésére szánt két óra hosszát. Legalábbis két szabadkai iskolában, ahol néhány perccel a minősítővizsga után az első reakciók felől érdeklődtünk, ez történt.

Fehérvári Magdolna, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője elmondta, a gyerekek nagyon komolyan vették a minősítővizsgát. A diákok közül legtöbben azt mondták, hogy biztosan sikerült is legalább egy pontot összegyűjteni, hiszen különböző nehézségű feladatok voltak, s így voltak könnyebbek is.

Ahogy anyanyelvből, úgy ebben az évben először matematikából is változtattak az oktatási minisztériumban néhány feladaton a feladatgyűjteményben szereplőkhöz képest. A faladat típusa nem változott, a benne szereplő számok viszont igen. A diákok ezekről a változásokról azonban egyelőre még nem beszéltek, a tanárok, igazgatók kérdéséire válaszolva, hogy milyen volt a vizsga, a változásokat nem hozták szóba. Romić Gizella, az Október 10. Általános Iskola igazgatónője szerint a tanulók tudták, hogy lesznek változások, nem érte őket meglepetésszerűen, és előre fel is hívták a változásokra a figyelmüket.

Mindkét iskolában szerveztek próbateszteléseket is a minősítővizsga előtt. Azok eredményei alapján a diákok még a felkészülés utolsó napjaiban is láthatták, mit kell még gyakorolniuk.

A minősítővizsga előzetes eredményeit ma teszik közzé, a végleges eredményekről pedig hétfőn lehet értesülni.