2024. augusztus 18., vasárnap

Nemzedékek és stílusok sokszínűsége

Milyen képzőművészeti események történtek 2008-ban Szabadkán?

Galériák, múzeum: ezekben kiállítások, amelyek gazdagítják, színesítik Szabadka művészeti világát. Tárlatokból nem volt hiány. Arról, hogy a 2008-as évben melyek voltak a legjelentősebb képzőművészeti események, Ninkov Kovačev Olga művészettörténésszel beszélgettünk.

Ninkov Kovačev Olga

– A Képzőművészeti Találkozó kapcsán említést érdemel három művész, akik a középső nemzedékhez tartoznak, ez az év ezen nemzedék fellépésének is nevezhető. Csikós Tibor, a budapesti és a párizsi iskola képviselője, Milan Tomić a belgrádi iskola és Molnár Imre Mirko, a szegedi iskola képviselője állított ki. Az ő tárlataik azért is érdekesek, mert az előző évekre a fiatal képzőművészek fellépése volt jellemző – hallottuk Olgától. – Persze az idén is volt néhány fiatalnak jelentős kiállítása. Láthattuk Lea Vidaković és Miroslav Jovančić alkotásait. Az idősebb nemzedék is bemutatkozott. Csernik Attila és Ivica Balašević tárlatára gondolok. Tehát a tárlatok szempontjából igen sikeres év áll mögöttünk. Ami a múzeumot illeti, ott is érdekes összhatásról beszélhetünk. Amikor áprilisban átadták a múzeum új épületét, végre lehetőség nyílt arra, hogy állandó tárlatok formájában bemutatható legyen a múzeum ajándékgyűjteménye. Húsvéth Lajos, Oláh Sándor, Lifka Sándor, Miloš Babić, Ana Bešlić, Boschán György és Torok Sándor hagyatékáról van szó. Októberben Nagyapáti Kukac Péternek, a régi Jugoszlávia területe első naiv festőjének alkotásaiból nyílt kiállítás. Ez is nagyon jelentős. Az állandó tárlatokkal és ezzel a vajdasági festőművészet keresztmetszetét kaphattuk: különböző stílusok, különböző szellemiségek. Nagyapáti Oláh Sándorhoz járt órákra. Érdekes, hogy ugyanakkor megtekinthetőek voltak tanár és tanítvány munkái.

Szabadkának kisebb kiállítótermei, képtárai is vannak. Közülük a legfiatalabb a Soltis Lajos Stúdió Galériája, ott most Saighmeister Peity Laura kiállítása látható. Olgától pedig azt is megtudom, hogy az idősebb galériák közül pedig az egyik éppen most zárta kapuit, ez a Franzer galéria. Búza Mihály 2008-ban is folytatta az Egy fal-kiállítások sorát. Megemlítendő, hogy a Basch-házban is sikeres tárlatok voltak. A Perčić galéria nagyon szűk körhöz szóló tevékenységet folytat, ők ezt a koncepciót képviselik.

– Ebben az évben megmutatkoztak a fotósok is – mondta Olga. – Molnár Edvárdot említeném, aki egyben a Soltis Lajos Stúdió galériájának a művészeti vezetője is, és Vicai Olivert. Boros György megkapta az idén először odaítélt Fórum-díjat a képzőművészeti élet fejlesztéséért, szervezéséért. A kiállításszervezői tevékenységét ő is folytatta, nyáron nemzetközi gyermekrajzpályázatot bonyolított le, a Képzőművészeti Találkozóban pedig a nemzetközi kisképek kiállítása látható. A szabadkai emléktárgyboltban is láthatóak kiállítások. Itt mutatták be Grubanov Martinek Emília tanítónő műhelye növendékeinek munkáit. Szabadka 2008-ban először kapcsolódott be a Múzeumok éjszakája elnevezésű programba. Nagyon sikeres volt, a Képzőművészeti találkozóban kiállított Milena Pavlović Barilli, ez különösen jelentős esemény volt. 2009-ben is lesz éjszaka, amikor a szabadkai galériák, a múzeum fogadja látogatóit. Az összehangoltságot, a közös programok szervezését hiányolom kicsit, de a Múzeumok Éjszakája megmutatta, hogy képesek vagyunk az összefogásra. Sok minden jó történt, elégedettek lehetünk, mert képzőművészeti eseményekben gazdag év volt a 2008-as is. Mindehhez hozzájárul, hogy értékes könyvek jelentek meg, mint amilyen Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátor Újjászületések című könyve, s meg kell említeni, hogy nemrég állítottak emléktáblát hangya Andrásnak, ami szintén fontos dolog. Jó, hogy az alkotók tanárokként, szervezőként is dolgoznak, valamint, hogy a szabadkai alkotók máshol is sikeres kiállításokat hozhatnak létre. Gyurkovics Hunor például Zentán rendezte meg retrospektív tárlatát, a jövő évben pedig Szabadkán is láthatjuk alkotásait. A mi művészeink más városokban is sikeresen képviselnek minket.