2024. augusztus 18., vasárnap

Barátkozós ismeretbővítés

Huszonhárom hetedikes diák az ÉMPE ma záruló téli diáktáborában

Vajdaság különböző területeiről érkezett hetedikes diákok népesítették be szerda óta a szabadkai Diákotthont. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete tudásbővítés és barátkozás céljából olyan diákok számára szervezett egy háromnapos táborozást, akik előzőleg már részt vettek valamilyen, az egyesület által szervezett versenyen.

A huszonhárom diák, húsz lány és három fiú ottjártunkkor éppen matekpéldákat oldott meg négyes csoportokban szaktanár segítségével. Váradi Tünde szervezőtől megtudtuk, a gyerekek kommunikatívak, figyelmesek, kreatívak, érdeklődők. Délelőttönként két-két órájuk van, csütörtökön magyar nyelvi és irodalmi valamint matematikai ismereteiket frissítették és bővítették kreatív foglalkozás keretében, ma pedig történelem és földrajz órájuk lesz. A játékos tanulás mellett természetesen bőven jut idő szabadidős programok keretében is barátkozni. – Az volt a célunk, hogy Vajdaság különböző területeiről érkezzenek diákok. Jöttek Csantavérről, Adáról, Bácsgyulafalváról, Bajmokról, Temerinből, Szabadkáról, Hajdújárásról, Királyhalmáról és Óbecséről. Csak hetedikes diákokról van szó. Úgy gondoltuk, a hetedikes tananyagban van egy csúcspont az általános iskolai oktatás terén – hallottuk Tündétől. – Az első nap fő programja az ismerkedés volt, a diákok elmondták a lakhelyükről a legfontosabb tudnivalókat. Minden reggel sétálunk egyet. Csütörtökön délután Palicsra kirándultunk. Pénteken a múzeum kiállítását nézzük meg. Televíziózás például egyáltalán nincs, azt szerettük volna, hogy teljesen egymással foglalkozzanak a gyerekek, és úgy gondolom, ez sikerült is – hallottuk Váradi Tündétől.

A más településekről érkezetteket a Diákotthonban szállásolták el, tegnap óta a foglalkozások is itt vannak, mert az eredeti helyszínen, a Majsai úti iskolában gázfűtés van, amely tegnap reggel óta szünetelt.