2024. augusztus 18., vasárnap

Népzenénk egyik mérföldköve

A Magyar Kultúra Napján mutatják be a Juhász zenekar legújabb lemezét

Bodrogi Béla, a szabadkai Népkör MMK főtitkára a vajdasági magyar népzene egyik mérföldkövének nevezte a Juhász zenekar jövő csütörtökön bemutatásra kerülő Heje-huja vigalom című második lemezét, amelyen gyermeknépdalok, mondókák, mesék hallhatóak nemcsak a kisgyermekek, hanem szüleik, nagyszüleik számára is egyaránt.

– Vajdaságban kevés gyermekekhez szóló népzenét, népi hagyományokat bemutató kiadvány jut el. Ezt az űrt szerettük volna betölteni ezzel a lemezzel – hallottuk Juhász Gábortól. – Ősszel vettük fel a dalokat Csantavéren, a CD-t Budapesten adták ki. Nem kizárólag a Juhász zenekaré, hanem mindannyiunké, hiszen elkészítésében a Népkör munkatársai is részt vettek.

A háromtagú zenekarunk kiegészült Ölveczki Tamás tárogatóssal, KurunciAndor hegedűssel, Kurina Michael cimbalmossal, Kocsis Zsuzsanna népdalénekessel, BrezovszkiTamara és Utasi Árpád mesét mond, a horgosi gyerekek, Szécsi Viktória csoportja pedig mondókákkal, csujogatásokkal szerepelnek a lemezen.

A lemezt január 22-én a Magyar Kultúra Napján mutatják be az ünnep alkalmából szervezett est zárásaként. A szabadkai bemutató után vajdasági turné következik.

A Népkörben a jövő csütörtökön 19 órakor kezdődő rendezvényen vehetik át tanúsítványaikat azok a leendő vajdasági néptáncoktatók, akik sikeresen részt vettek a négy éves vajdasági néptánc-pedagógusi képzésben. A Budapesti Táncművészeti Főiskola képzését Vajdaságban Topolyán és Szabadkán szervezték meg, a hallgatók pedig a Kárpát-medence legjobb szakembereitől sajátíthatták el a néptáncoktatás legfontosabb ismereteit.