2024. július 17., szerda

Egy díjat megérdemelt volna

Az év eleje mindig alkalmas az összegzésre. Nem csak a mögöttünk hagyott év kiemelkedő eseményeket, alkotásokat, teljesítményünket vehetjük leltárba. Sőt, ilyenkor kifejezésre juttathatjuk hiányérzetünket is.

Közismert dolog, hogy egy adott évben kiosztott díj mindig az előző évi teljesítményre vonatkozik. Értékelésem szerint tavaly egy díjat megérdemelt volna Balázs-Arth Valéria, a 2007-ben megjelent Délvidéki Magyar Képzőművészeti Lexikon szerzője.

Az elmúlt másfél évtizedben az anyaországban 35 lexikonban több ezer szócikk jelent meg a szabadkai származású, jelenleg Budapesten élő Balázs-Arth Valériának köszönhetően. Már ezen az alapon is kaphatott volna vajdasági kitüntetést. Ám 2007-ben, a Timp kiadónál megjelent, csaknem 700 oldalas, 402 részletes szócikket tartalmazó Délvidéki Magyar Képzőművészeti Lexikon egy úttörő vállalkozás volt. S mint a szakemberek kiemelik, ,,az anyag gazdagságát mutatja, hogy a szerző számos művészről közöl újonnan felkutatott adatokat, eddig ismeretlen, lappangó műveket, és számos feledésbe merült művészt is bemutat”. Anélkül, hogy bárki díját is megkérdőjelezném, sajnálom, hogy tavaly egyetlen díjra sem méltatták Balázs-Arth Valéria lexikonát.