2024. augusztus 18., vasárnap

Gimnáziumi általános szak magyarul

Szabadkán magyar tannyelvű kísérleti osztályt terveznek az Egészségügyi Középiskolában

A minap Slobodan Čampragnál, Szabadka város oktatási-nevelési tanácsosánál jártunk, akitől az elkövetkező tanévben megnyíló új, középiskolai szakok felől érdeklődtünk, azaz az iratkozási tervekről. Megtudtuk, hogy a Svetozar Marković Gimnáziumban 10 osztály nyílik. Szerb nyelven 6 osztály, négy társadalomtudományi-nyelvi és két természettudományi-matematikai. Magyar nyelven 3 osztály lesz, egy társadalomtudományi, egy természettudományi és újdonságként egy általános szak is. Horvát tannyelven is nyílik egy osztály általános szakon.

– Erre a tanévre a terv az volt, hogy magyar tannyelven két természettudományi-matematikai szak és egy társadalomtudományi-nyelvi szak nyíljon, de míg az utóbbi probléma nélkül feltöltődött, az előbbire nem volt elég jelentkező, így csak egy természettudományi-matematikai osztály lett. Ezért kértünk jóváhagyást az általános szak nyitására – mondta Čamprag.

A Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskolában öt szerb és három magyar elsős osztály lesz. Kísérleti tagozat szerb nyelven a turisztikai és vendéglátóipari szak lesz. A Politechnikai Középiskolában tizenkettő osztály nyílik meg őszre a tervek szerint, kilenc szerb és három magyar tannyelven. Kísérleti osztály a szerb tagozaton az asztalos szak lesz. A Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskolában tizenhárom elsős tagozat megnyitására számítanak, nyolc szerb és öt magyar tannyelvűre. A kísérleti tagozat itt szerb nyelven a gyógyszerész és borász, szőlőtermelő szak lesz. Az Egészségügyi Középiskolában három szerb és két magyar osztály lesz. Magyarul lesz általános egészségügyi nővér-technikus valamint egészségügyi nővér-technikus nevelő szak, az utóbbi képzésben részesülők dolgozhatnak például a kórházban és a bölcsődékben is a kisgyermekeknél. Tavaly ez kísérleti tagozat volt szerbül, most magyar tannyelven nyílik meg. A Műszaki Középiskolában tíz szerb és hat magyar tannyelvű első osztály lesz. Az új szakot tekintve szerb nyelven lesz mechatronikai-technikus szakirány, az ezt a szakot választók robotikával foglalkoznak majd. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban az eddigiekhez hasonlóan három első osztály lesz: egyikben az angol a fő idegen nyelv, a másikban a német, valamint megnyílik a sporttagozat. A Zeneiskolában zenei előadó, zenei munkatárs, „hangdizájner” szak valamint egyházzenei és dzsessz tanszak megnyitását tervezik, mindkét nyelven.

Ahhoz, hogy meghatározzák milyen szakok megnyitására van szükség megbeszélést folytattak a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szakszolgálat, a Regionális Gazdasági Kamaraszak embereivel, és információt kértek az Infostudtól is, hogy az igényeknek megfelelően a legszükségesebb szakok nyíljanak meg.