2024. augusztus 18., vasárnap

,,Szeretek pedagógus lenni!''

Rekordszámú pedagógus volt az ÉMPE Nyári Akadémiáján – Idén is: továbbképzések, versenyek, táborok, konferenciák

A tavalyi rendezvényekről és az idei tervekről való beszámoló mellett a határon túli magyar pedagógus szövetségek képviselőitől hallhattunk az erdélyi és a felvidéki egyesületek tevékenységéről is és a debreceni Suliszerviz tevékenységéről az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének Szabadkán megtartott évi közgyűlésén. A tavalyi év eseményeiről Virág Ildikó számolt be. Elmondta, a fő cél tavaly – s ez marad az idén is – a magyar nyelven oktató pedagógusok szakmai továbbképzése valamint konferenciák, diákversenyek megszervezése volt. A legnagyobb program a Nyári Akadémia.

Tavaly rekordot döntött a résztvevők száma, 295 pedagógus vett részt. Emellett szerveztek osztályfőnöki képzést, és különböző versenyeket, vetélkedőket, táborokat a diákok számára, társszervezői voltak a nemzetközi építészeti diákkonferenciának, honismereti versenyt rendeztek a reneszánsz év jegyében. De Negri Ibolya, az egyesület elnöke az idei tervek kapcsán elmondta, folytatják mindazt, amit eddig is fő feladatuknak tartottak: a közoktatás szolgálatában állni, és olyan programokat szervezni, amelyek után a pedagógusok azt érzik, hogy szeretnek pedagógusoknak lenni. Idén is lesz Nyári Akadémia, a Radnóti-év jegyében pedig szavalóverseny, rajzpályázat, tanulmányi kirándulás. Idén a tehetséggondozásra is nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni.

A közgyűlésre ellátogató Király Annamária, a magyarországi Oktatási Minisztérium képviselőjeként örömét fejezte ki, látva, hogy a minisztériumi támogatásnak van értelme, az ő munkájuk értelmének bizonyítéka, hogy az egyesület ilyen szép eredményeket tud felmutatni. A közgyűlésen jelen volt a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke, Lászlófy Pál és a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség irodavezetője, Jókai Tibor, akik beszámoltak e két szövetség munkájáról, valamint rövid ismertetőt hallhattunk Kónyáné Nagy Máriától a debreceni Suliszerviz Oktatási és Szakértői Irodáról, és dr. Czékus Gézától a közgyűlésnek otthont adó Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karról.