2024. szeptember 2., hétfő

A kultúra tűzhelyénél

Zentán pénteken tartották meg a magyar kultúra napja alkalmából szervezett délvidéki központi ünnepséget – Átadták a Magyar Életfa Díjat, az Aranyplakettet és a Plakettet
A díjazottak (Gergely József felvétele)

A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségét pénteken este tartották meg Zentán, a Városháza dísztermében.

A jeles eseményen tiszteletét tette többek között Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja, Elekes Botond, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai tanácsadója, Kálóczy Katalin, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium vezető főtanácsosa, Horvát Erika, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főigazgatója, Újfalusi Gábor, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus igazgatója, Pék Zoltán, Zenta város polgármestere, a község elöljárói, valamint a Kárpát-medencei kulturális intézetek és művelődési ernyőszervezetek képviselői.
A központi ünnepség ezúttal is a Himnusszal kezdődött, majd Dudás Károly, Magyar Örökség díjas író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott köszöntő beszédet. Arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy mindannyian egy nagy családot alkotnak, és sokan közülük ugyanabból a műhelyből kerültek ki.
– Együtt van a család a magyar kultúra tűzhelyénél. Ötvenéves az Életjel, és a kitüntetettek közül ketten a soraiból valók. Többen oltatlan tűzhelynek neveztük az Életjelet, és ez kiterjeszthető egész itteni kultúránkra, az egyetemes magyar kultúránkra. Ez az a tűzhely, mely melegít bennünket, melynél itt a délvidéki központi ünnepségre már évek óta összejövünk. A helyszín megválasztása nem véletlen, a győzedelmes zentai csata arra ösztönöz bennünket, hogy győztes csatáinkat az elkövetkező években is meg tudjuk vívni.
Az ünnep szónoka Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi Konferenciájának elnöke, a magyar kultúra napját úgyszintén családi ünnepnek nevezte:
– Ha valóban család akarunk maradni, akkor egyetlen reménységünk, hogy van egy anyanyelvünk, és van egy kultúránk. Ennek a kultúrának az ereje, a gazdagsága, a szépsége, az erkölcsi nemessége jelent számunkra erőforrást abban a tekintetben, hogy érdemes ennek a családi életnek a melegében megmaradni. Ez a család igenis létezni akar, akkor is, ha sorsa időnként méltatlan kezekbe kerül. A magyar kultúra napja családi ünnep, hátterében egy szent szöveggel, Kölcsey Ferenc Himnuszával.

A köszöntő beszédek után ez alkalommal hatodszor adták át a 2003-ban a VMMSZ által alapított Magyar Életfa Díjat. Az elismerést ezúttal a bácsfeketehegyi Barta Júlia nyugalmazott óvónőnek, a vajdasági versmondómozgalom lelkes szervezőjének, a szabadkai Dévavári Beszédes Valéria magiszternek, néprajzkutatónak, könyvszerkesztőnek, a zombori Gyurcsics Erzsébet nyugalmazott színművésznek és a szabadkai Horváth Emma középiskolai tanárnak, előadóművésznek, rendezőnek, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör vezetőjének ítélték oda. A díjazottakról egy-egy rövidfilmet vetítettek. Az ünnepségen a 2005-ben létrehozott Aranyplakettet is átadták, a kitüntetést ezúttal a budapesti Kálóczy Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezető tanácsosa kapta. A magyar kultúra ünnepe alkalmából negyedik alkalommal adományoztak Plakettet. Az elismerést ezúttal a korábban Újvidéken, de ma már Budapesten élő Bada István és Bada Johanna olvasás-népszerűsítőknek, a MIRK főszervezőinek, a csókai Vrábel János nyugalmazott rajztanárnak, hangszerkészítőnek, a népművészet mesterének és a torontálvásárhelyi Pipacs Nőegyletnek ítélték oda.
Az ünnepségen adták át a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2008 című pályázat legjobb helyezéseiért járó díjakat is.
A műsorban közreműködött a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének Szép Szó Műhelye és a szabadkai Garden Quartet.