2024. július 17., szerda

Tehetséges roma gyerekek jelentkezését várják

Azokra a délvidéki roma gyerekekre is számítanak, akik éreznek magukban tehetséget, nyitottságot és tanulni szeretnének

(Budapesti tudósítónktól)

„Ha szeretsz zenélni, bármilyen hangszeren játszol, vagy énekelsz, 12–20 éves roma fiatal vagy, várjuk jelentkezésed az Európai Roma Zenei Szakkollégiumba”. Ez a hirdetés olvasható az Európai Roma Zenei Szakkollégium honlapján, a www.campeurope.hu portálon. Hogy tulajdonképpen milyen iskoláról van szó, arról Mészáros Zoltán ügyvezető igazgató számol be a Magyar Szó olvasóinak. Beszélgetőtársunk a Liszt-díjas gitárművész, zeneszerző Snétberger Ferenccel együtt alapítója az Európai Roma Zenei Szakkollégiumnak. Elsőként azt magyarázta el, hogy hogyan született meg az intézmény létrehozásának ötlete.

– Snétberger Ferenc Berlinben él, ahol évekkel ezelőtt tanított egy olyan intézetben, ahová Németországból, Franciaországból, Lengyelországból összegyűjtött, kifejezetten tehetséges, de nehéz sorsú, roma származású diákok jártak. Abban az intézetben ő vezette a gitár tanszakot. Egy órájára magával vitt, s azt követően kezdtünk el beszélgetni arról, hogy Magyarországon is lehetne hasonló intézmény. A roma népesség arányait, e népcsoport asszimilációját és társadalmi megbecsülését szem előtt tartva úgy láttuk, volna helye egy ilyen képzésformának. Ráadásul itt vannak még a zenei hagyományok is: a magyar cigányprímások a nemzetközi zenetörténetben is megjelennek.

Elképzelésünk megvalósításához elsőként a norvég kormányban találtunk partnerre. Egy pályázati rendszer révén tőlük nyertünk közép-európai léptékben viszonylag jelentős fejlesztési összeget, amit aztán a magyar kormány is kiegészített. Ennek eredményeképpen épül jelenleg 3 millió euróból a Roma Zenei Szakkollégium, amely minden szempontból európai oktatási körülményeket biztosít majd a hallgatóknak és a tanároknak egyaránt. Helyszíne egy gyönyörű völgyben található, Felsőörsön, a Balatontól mintegy másfél kilométernyire, egy erdő közepén. Művészeti inspiráció szempontjából tehát optimális helyen van.

Az infrastruktúra építése ugyan leköt bennünket, de máris megkezdtük a leendő diákok toborzását. Járjuk az országot, s eddig mintegy 130 gyereket hallgattunk meg. Mintegy 300 fiatal meghallgatását tervezzük, közülük választanánk ki azt a 60 legtehetségesebbet, akik június közepén megkezdenék a Szakkollégiumban az első hathetes képzést.

Milyen jellegű lesz a szakkollégiumi képzés?

– A 12 hetes képzés bentlakásos, kollégiumi rendszerben történik. Az első hathetes képzést a nyári szünetben tartjuk, majd az ősz folyamán három hétig, tavaszra pedig újra három hétig oktatjuk a fiatalokat. Roma kultúrtörténetet, tanulásmódszertant, multimediális és marketingpiaci ismereteket is oktatunk a zenei képzés mellett. Nem feledkezünk meg a számítástechnikai oktatásról sem és természetesen a diákok rendelkezésére állnak majd a hangszerekkel felszerelt próbatermek is. A tanári karban Snétberger mellett szerepet vállalnak olyan, nemzetközileg is ismert és elismert művészek, mint Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, László Attila, Tony és Roby Lakatos, Paolo Vinaccia és David Friedman.

A felvételt nyert diákok számára milyen költségeket jelent a képzés?

– Hatvan gyermek számára a képzést teljesen ingyenesen biztosítjuk, az étkezésért, szállásért, utazásért sem kell fizetni, hiszen ösztöndíj jellegű programról van szó, amelyet partnereink, támogatóink pénzelnek.

Miért tartják fontosnak egy ilyen intézmény létrehozását?

– Magyarországon van egy nagyon erőteljes roma zenei hagyomány, ami, úgy tűnik, kihalásra ítéltetett. Ha valaki megnézi, hogy a Kárpát-medencében 30–40 évvel ezelőtt hány helyen lehetett élő zenét, hagyományos cigányzenét hallani, s egybeveti azzal, hogy ma hány ilyen hely van, akkor szembesül ezzel az elképesztő mértékű leépüléssel. Az ezres nagyságrendű helyek száma Magyarországon alig néhány tucatra szűkült. A meghallgatásainkra jönnek olyan gyerekek, akiknek a családjában nemzedékekre visszamenőleg ott volt a zenei hagyomány; a nagyapja hegedült, az apja is, s hegedül még ő is, de neki már nincs munkája, hiszen a csárda, ahol zenéltek, régen bezárt… Azokat a gyerekeket, akiknek a családjában él a zenei hagyomány, vagy sikerül egy zenei oktatás keretében „átkonvertálni” más műfajok felé (esetünkben a klasszikus zene vagy a jazz irányába), vagy ez a hagyomány teljes mértékben kihal. Ez pedig kulturális értékek elveszítését jelenti, ami ellen tenni kell.

Persze a kérdésnek nem lehet megkerülni azt a társadalmi-asszimilációs vetületét sem, ami a romák általános helyzetéről szól. Hisszük, hogy a romák társadalmi beilleszkedéséhez a tanuláson keresztül vezet az út, s abban is biztosak vagyunk, hogy szükség van roma elit értelmiségre. Azt pedig látnunk kell, hogy a romáktól a többségi társadalom talán a leginkább a zenei tevékenységet ismeri el.

Úgy tudom, határon túliak jelentkezését is várják a szakkollégiumba…

– Igen, a honlapunkon megadott címen lehet jelentkezni. Az érdeklődőkkel felvesszük a kapcsolatot, elutazunk hozzájuk, meghallgatjuk őket. Várjuk azoknak a délvidéki roma gyerekeknek a jelentkezését is, akik éreznek magukban tehetséget, nyitottságot és tanulni szeretnének. A mostani meghallgatásokat április közepéig le kell zárni, de ez nem egyszeri alkalom, jövőre is megszervezzük a képzést.