2024. augusztus 18., vasárnap

Vajdasági filmek Budapesten

Határon túli magyar játékfilmek és dokumentumfilmek ciklusa –Ma Siflis–Dudás-film a Rátkay Márton Klubban

Csütörtökön, a magyar kultúra napján Budapesten bemutatják Siflis Zoltán és Dudás Károly Gádorlakók című dokumentumfilmjét a Rátkay Márton Klubban. A 18 órakor kezdődő ingyenes filmvetítést követően beszélgetést szerveznek a szerzőkkel. Hogy minderre sor kerülhet, az Siflis Gordán Klára H.S.D.-tagnak, újságírónak, szerkesztőnek, tanárnak köszönhető.

– Negyedik éve tanítok Budapesten a médiatudományi szakközépiskolában. A munkásságomra felfigyelt a Rátkay Márton Klub igazgatónője, és decemberben meghívott egy szerzői estre, ahol az elmúlt tizenöt év híradós tudósításairól és a vajdasági dokumentumfilmes alkotásokról is szó esett. Ott vetődött fel az ötlet, hogy – mivel ismerem a határon túli dokumentum- és játékfilmes alkotókat – szervezzünk egy ciklust, amelynek én lennék a házigazdája, moderátora, én válogatom a filmeket is – hallottuk Siflis Gordán Klárától. – Ez arról szól, ahogy ebben az évben először a vajdasági alkotók mutatkoznának meg. Gondolok itt Vicsek Károlyra, Tolnai Szabolcsra, Bicskei Zoltánra, a kanizsai filmműhelyben készült alkotásokra. Nagyon kevés lehetőséget kapnak a megmutatkozásra, és ez is egy lehetőség arra, hogy átvigyünk a mi kultúránkból valamit Magyarországra. A játékfilmek még csak-csak kapnak nagyobb nyilvánosságot, viszont a dokumentumfilmek nagyon kevés helyen jelennek meg, így a hangsúly ezúttal a dokumentumfilmeken van, de a vajdasági játékfilmek is kapnak megmutatkozási lehetőséget. Még ebben az évben a következő ciklus az erdélyi, majd a felvidéki, kárpátaljai alkotásokból áll. Erdélyben készülnek dokumentumfilmek, Felvidéken inkább ismeretterjesztő filmek, és Kárpátaljáról sajnos csak inkább hosszabb tudósításokat tudunk bemutatni, illetve egy, az árvízről készült dokumentumfilmet.

Az még nem dőlt el, hogy milyen rendszerességgel lesz vetítés. A Magyar Filmszemle idején nem szerveznek filmvetítéseket, a csütörtöki után a következő vetítés februárban várható.

Klára a Médiatudományi Szakközépiskolában tanít. Elmondta, az érettségi után kerülhetnek hozzájuk a diákok kétéves képzésre. Ez az iskola a Szegedi Tudományegyetem előintézménye. Két év után diplomát kapnak végzett moderátorokként, sajtótechnikusokként, intézményi kommunikátorokként, valamint sportkommunikátorokként a hallgatók. Két év után felvételi nélkül beiratkozhatnak kommunikáció szakra, ahol plusz egy év után meg is lesz az alapképzésük. Klára az általános újságírói ismeretek, gyakorlatok és általános szakmai napi tájékozottság című tantárgyat tanítja. Az iskola és a filmvetítéseknek otthont adó Rátkay Márton Klub között megvan az együttműködés, a diákok eljárnak a klub eseményeire, így feltehetően a vajdasági filmeket is nagy érdeklődéssel követik majd.