2024. július 18., csütörtök

Békés megyében is otthon

Hatalmas siker a Hernyák György által rendezett Aska és a farkas című darab – Megnyílt a Szerb Kultúra Hava elnevezésű rendezvénysorozat
Részlet az Aska és a farkas című darabból (www.jokaiszinhaz.hu) Szombaton délelőtt a Békés Megyei Jókai Színház zsong a gyermekek izgatott hangjától, kérdéseitől. Tudják, hogy hová érkeztek, hiszen a színház előtt ott áll az Aska és a farkas című darabot népszerűsíteni hivatott istállóutánzat, tele göndör szőrű birkákkal. Békéscsabán, a Jókai Színházban ugyanis szombaton hivatalosan megnyílt a Szerb Kultúra Hava elnevezésű rendezvénysorozat.

Nem is akárhogyan, hiszen a szombat délelőtti előadáson – amely Ivo Andrić szövege alapján Zalán Tibornak köszönhetően színpadi művé alakulhatott, majd a Szabadkai Népszínház rendezője, Hernyák György rendezésében élővé vált – vastaps köszöntötte az alkotókat. Köszönetet mondtak a gyermekek sorozatos visszahívásukkal, nevükben pedig megköszönték a szülők a színház igazgatójának, Fekete Péternek, hogy Hernyák Györgyöt, ifj. Kucsera Gézát, a darab zeneszerzőjét, Gál Elvirát, aki Askát játsza a darabban, illetve Katkó Ferencet, a Farkast elhozta Békéscsabára.

Mint azt Fekete Péter lapunknak elmondta, a tavalyi évadban csak a kortárs magyar irodalommal foglalkoztak, tizenegy darabot mutattak be. Úgy gondolták, hogy ez után az egy év után kitekinthetnének, és a szomszédos országok kultúrájával is megismerkedhetnének. A mostani rendezvénysorozatot megelőzte többek között az osztrák kultúra hónapja, de követi majd a horvát és a szlovén kultúra hava is.

– Akkor várhatjuk, hogy a szomszédos országok elfogadják a mi kultúránkat, ha mi is megismerjük az övéket. Természetesen kicsit kacsintottunk, és arra gondoltunk, hogy ennek a részeként becsempésszük a határon túli magyar kultúrát is – mondta Fekete Péter.

Az Aska és a farkast egy hónapja próbálja a társulat, és egy hónapja dolgozik Békéscsabán Hernyák György is, aki köztudottan „haragban van a magyar állammal”, hiszen – mint ahogyan azt maga is hangsúlyozza – december 5-e óta, amikor azt mondták a Magyarországon élők, hogy a többi határon túli magyarral egyetemben ő sem kell ennek az országnak, nem járt Magyarországon.

– Úgy tűnik, bölcsebb lettem. Pestet ismertem, ismertem az ottani embereket. A vidéken, amelyet Magyarországon pejoratív értelemben használnak, kellemesen csalódtam az emberekben, körülvettek, megpróbáltak a barátommá lenni. Ugyanis én mindig a barátaimmal dolgozom, és akkor érzem jól magam, ha van közöttünk kontaktus. Úgy gondolom ugyanis, hogy a színház elsősorban erről szól, a kontaktusról – mondta Hernyák György.

Szombaton este ünnepélyes keretek között Békés megye képviselő-testületének elnöke, Domokos László, valamint a szerb köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Dejan Šahović jelenlétében nyitották meg a rendezvényt. Ezt követően a Szabadkai Népszínház szerb társulatának Neil Simon-darabját, a Pletykák címűt vastaps kísérte, vasárnap este pedig Kovács Frigyes rendezésében a nagy sikerű Szomorú vasárnapot adta elő a magyar társulat telt ház előtt.

A Szerb Kultúra Hava, amelyet sokan a szerbiai kultúra hónapjaként emlegetnek, a továbbiakban is színvonalas programot ígér. Hétfőn, január 25-én az Újvidéki Színház Az üvegcipő című darabját láthatják a békés megyeiek, de lesz filmvetítés is, ahol a szerb kinematográfia nagyjai mutatkoznak be, majd a hónap végén Tolnai Ottó irodalmi esttel vendégeskedik a megyeszékhelyen.

A darab kapcsán Zalán Tiborral készült interjúnkat kedden olvashatják, az eseményről pedig színes riportban is beszámolunk.