2024. július 18., csütörtök

(További) elbocsátások a színházban?

Nagybecskerek

Nagybecskereken a művelődési intézményeket érintették a leginkább a megszorítások, de a jelekből ítélve további elbocsátásokkal számolhatnak az ottaniak. Erre figyelmeztetett tegnap Faragó Tibor , a Vajdasági Művelődési Dolgozók Független Szakszervezetének elnökhelyettese, aki szerint elfogadhatatlanok a megindokolás nélküli elbocsátások, miközben állandóan a meglévő munkahelyek megőrzésének a fontosságát hangoztatják. Tudomása szerint hamarosan munka nélkül marad a Toša Jovanović Népszínház portása és három takarítónője.

Szerinte az újabb elbocsátások nem hoznak semmilyen megtakarítást. Sőt, egy takarítást végző ügynökség munkájáért nyilván többet fizetnek majd, mint 80 ezer dinárt, amennyi a három takarítónő havi bruttó fizetése összesen. A szakszervezetben azt gyanítják, hogy az alapítónak, Nagybecskerek városának az a végső célja, hogy megszüntesse a színházat. Azt mesélik, egyesítik majd a dráma és a bábszínpad műszakát, ami egy újabb lépés lesz a bábszínpad megszűnése felé, amely egykor önálló színház volt Nagybecskereken.

A nagybecskereki színházban hetvenen dolgoznak. Az önkormányzatban végrehajtott ésszerűsítés folyamán pedig 58-an maradtak munka nélkül. Ebből 39-en a művelődési intézményekben dolgoztak, 15-en pedig a színházban. Mirko Pantelić színész szerint ugyanakkor a város közigazgatásában folyamatos a munkahelyek megnyitása. Tönkrement a város gazdasága, a sportolóknak nincs uszodája, a város mozi nélkül maradt, a művelődési intézetek költségvetése pedig folyamatosan szűkül.