2024. július 18., csütörtök

Eltemették dr. Papp Györgyöt

Magyarkanizsán tegnap több százan búcsúztak a nyugalmazott egyetemi tanártól, kiemelkedő közéleti személyiségtől

Családja, barátai, volt munkatársai, tanítványai és nagyszámú tisztelője jelenlétében tegnap Magyarkanizsán mély részvét és tisztelet mellett eltemették a 68 éves korában kedden elhunyt dr. Papp György nyugalmazott egyetemi tanárt. Épp a magyar kultúra napján vettek végső búcsút tőle, aki évtizedeken át oly sokat tett közösségünk művelődési életéért.

Dr. Papp György tiszteletére a magyarkanizsai Városháza dísztermében tegnap gyászülést tartottak, amelyen nemcsak a magyarkanizsaiak tisztelegtek tudományos és művelődési életünk kiemelkedő egyénisége előtt, hanem a vajdasági magyar tudományos- és közélet számos képviselője is. Dr. Katkics Zoltán, a községi képviselő-testület elnöke azt hangsúlyozta, hogy dr. Papp György fáradságot nem ismerve közösségünk megmaradásán és fejlődésén munkálkodott. Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke dr. Papp Györgynek, az MNT oktatási bizottsága alelnökének és a felsőoktatási bizottság elnökének állhatatosságát, példamutató kitartását, szerteágazó tudását emelte ki, és megemlítette, hogy kezdeményezéseiről, ötleteiről sorra bizonyosodott be, hogy mennyire sürgető, fontos a megvalósításuk. Dr. Szalma József, a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság elnöke egyebek mellett kihangsúlyozta, hogy dr. Papp tudományos opusát könyvei, nagyszámú tudományos tanulmánya és szakdolgozata is ékesen bizonyítja. Sokrétű tevékenységéből kiemelte, dr. Papp szaknyelvi tanácskozások fáradhatatlan szervezője, és számos esetben előadója volt. Tóth-Glemba Klára magiszter arról szólt, hogy Papp György milyen odaadással foglalkozott a fiatalokkal, és a Szociográfiai Műhelyben arra készítette fel a fiatalabbakat, hogy azt a munkát, amelyet az ő irányításával elkezdtek, folytatni tudják. Az Új Kanizsai Újság nevében Tóth Klára felelős szerkesztő búcsúzott az alapító főszerkesztőtől, dr. Papp Györgytől. Sziveri Péter, az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület képviseletében azt emelte ki, hogy hiányozni fog Papp György pedagógiai tapasztalata, bölcsessége. Kanyó Zoltán, a Magyarkanizsai Írótábor szervezőbizottságának elnöke felidézte, hogy dr. Papp 8 évig vezette a szervezőbizottságot, azokban a vészterhes időkben, amikor a hatalom fondorlatos módon, csatlósai által meg akarta szüntetni a nagy múltú írótábort. Pósa Károly, a községi képviselő-testület kegyeleti bizottságának elnöke nemcsak hivatástudatáért, szakmai alázatáért, sokoldalúságáért, a magyarságért való munkálkodásáért tisztelte a most elhunyt tudóst, közművelődési dolgozót, hanem szerette nyelvi bravúrokkal fűszerezett humorát is. Molnár Csikós Benedek sok évig együtt dolgozott dr. Papp Györggyel, például az Új Kanizsai Újság szerkesztőségében. Eötvös Józsefnek azt a pedagógusokra, közéleti személyiségekre vonatkozó gondolatát idézte, hogy boldog az az ember, aki sokaknak világított. Dr. Papp Györgyről joggal állítható, hogy ezen kivételes személyek közé tartozott. A gyászülésen felolvasták Egeresi Sándornak, a Tartományi Képviselőház elnökének levelét, aki azt hangsúlyozta, még sokat tanulhattunk volna dr. Papptól, tudására, tapasztalataira még óriási szükségünk lett volna.

A magyarkanizsai temetőben több százan kísérték utolsó útjára dr. Papp Györgyöt. Itt dr. Láncz Irén, az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanszékvezetője búcsúzott kollégájától, tanártársától. Az önkormányzat nevében Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere vett végső búcsút a közösségért fáradságot nem ismerve tevékenykedő kiemelkedő közéleti személyiségtől.