2024. augusztus 18., vasárnap

Hetvennégy iskolába látogatnak el

Márciusban indul a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diáktoborzója – Idén különösen fontos a reklámozás

Három tagozatot szeretne indítani őszre a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium: angol, német és sporttagozatot. Ez maximum háromszor 24 tanulót jelent, de a középiskoláknak, így a tehetséggondozó gimnáziumnak is, a fogyatkozó diáklétszám miatt, alaposan meg kell küzdeni a tagozatok feltöltéséért.

A diáktoborzó körút idén március 9-én kezdődik, tudtuk meg Varga Anikótól, az intézmény igazgatójától, 74 olyan vajdasági általános iskolába látogatnak el, ahol végzős magyar tagozat létezik. Erre az előadássorozatra egy filmmel is készültek, valamint plakátokat, szórólapokat osztanak szét. Az érdeklődő diákok és szülők pedig mindenre rákérdezhetnek az iskolával kapcsolatban. Nem marad el a nyitott nap megszervezése sem. Április 6-án lesz látogatható a gimnázium, a nyílt napon részt vevők pedig bemutató órát láthatnak angol, magyar és német nyelvből. Idén is megtalálható lesz a standjuk a középiskolák oktatási kiállításán. Április 14-től 17-ig, a tavaszi szünetben megtartják a kampány részeként a felvételi felkészítőt is. A tapasztaltok szerint ilyenkor mintegy 70 tanuló érkezik a gimnáziumba, akik megoldják az előző évek felvételi tesztjeit, és egy jókora adag házi feladatot is kapnak. Ebből gyakorolhatnak május 12-ig, amikor megtartják az utolsó konzultációs napot. Ez a kampány utolsó pontja.

– Azért különösen fontos idén a reklámozás, a diáktoborzó, mert a statisztikai adatok szerint a tavalyi és az idei év a legkritikusabb a gyermeklétszám szempontjából. Vagyis kevesen vannak azok, akik most fognak a középiskolákba iratkozni. Kritikusan alacsony a gyerekek létszáma, ezért a tanulókért még jobban meg kell „küzdeni”, hogy fel tudjuk tölteni a tervezett tagozatokat – mondta Varga Anikó. – Csak azért, hogy növeljük a tanulók létszámát az iskolánkban, nem szeretek zsákbamacskát árulni. Ezért elmondjuk azt is, hogy a gyerek jó képzésben fog részesülni, de ne számítsanak könnyű négy évre a tanulók. Amiért megdolgoznak, annak meglesz az eredménye, de dolgozni kell. Az jelentkezzen hozzánk, akinek továbbtanulási szándékai vannak, s aki ezért hajlandó dolgozni is.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziummal már tavaly is külön kampányprogramjuk volt, mivel a matematikai irányultságú tanulókat kereső intézmény más módszerekkel toboroz. Követik, hol születnek versenyeken jó eredmények, és ki érte el ezeket. Figyelik, hogy kiknek érdemes a zentai gimnáziumba jelentkezniük, kiket érdemes odacsábítani. Célirányosan keresik meg a tanulókat, helységre lebontva. A nyelvnél és a sportolóknál szélesebb a skála, így a nyeli gimnáziumot bemutató csapat körbejárja Vajdaságot.