2024. július 16., kedd

Lovaggá avatás Budapesten

Bába Lúcia és posztumusz Béres Károly részesült az elismerésben – A Kapisztrán kórust Örökség-serleggel jutalmazták
Bába Lúciát Nick Ferenc a magyar kultúra lovagjává ütötte (Varjú Márta)


A Magyar Kultúra Lovagja címet adományozom! – szombaton délelőtt (január 22-én a magyar kultúra napján) 36-szor hangzott el ez a mondat a budapesti, Erzsébet körúti patinás Corinthia Szálló báltermében a XV. Magyar Kultúra Napja gálarendezvényen, s a lovagi díszruhába öltözött Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Kultúra Lovagrend alapítója kardjával lovaggá ütötte a magyar kultúra hirdetéséért, népszerűsítéséért és tanításáért, valamint a hagyományaink ápolásáért a 2010-es esztendőben jelölt és elismerésben részesülő személyeket. Vajdaságból Bába Lúcia, az Újvidéki Rádió nyugalmazott újságírója kapta e rangos kitüntetést, a magyar kultúra lovagjává avatták.

Posztumusz részesült ebben az elismerésben Béres Károly újvidéki református lelkész, s a díjat özvegye Béres Fényszárosi Irénke vette át, majd a 2006. január 22-én első alkalommal adományozott Örökség-serleget is kiosztották, amit az ifjúság hazaszeretetre nevelésének sokoldalú támogatásáért ítélnek oda, amiben a szintén újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus részesült. Az elismerést Beszédes Margit kórusvezető, nyugalmazott zenetanárnő vette át, két növendékének kíséretében.

A lovaggá avatás volt a délelőtt fél 11-kor kezdődő és majd fél ötig tartó rendezvény legünnepélyesebb ceremoniális része, ami szinte két órán át tartott, viszont a gála kiemelt eseménye a díszvendégrégió bemutatkozása volt, ezúttal Szerémség és Újvidék érdemelte ki ezt a megtisztelő és rangos felkérést. A nyékincai és a dobradói Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, valamint az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ képviseletében az elnök Hegedűs János, Hajnal József és Bátori József büszkén állhattak a gála fináléjakor a színpadra, mert az általuk vezetett csoportok nagy sikert arattak Budapesten. A nyékincai (de voltak közöttük herkócaiak és plocsiak is) táncosok Jankovics Andrea és Giric László koreográfiájának és áldozatos munkájának köszönhetően szenzációsan megszerkesztett magyarbódi táncokat adtak elő gyönyörű népviseletben. A produkciót a közönség ujjongva fogadta. A dobradói asszonykórus Fekete Mária vezetésével szívhez szóló katonai és szerelmi dalokat énekelt, ami szintén elnyerte az egybegyűltek tetszését. Az újvidékiek irodalmi szakkörének ifjú szavalói Ladisity Melinda irányításával Petőfi-versekből egy csokrot adtak elő, a lelkes közönség nagy-nagy megelégedésére, s legalább ekkora sikert ért el Gál Zoltán, a Petőfi Sándor MMK szólóénekese az általa elénekelt dalokkal. A vajdasági különítmény elégedetten térhetett haza sok-sok élménnyel gazdagodva.