2024. augusztus 18., vasárnap

Hajnal akar lenni

Kiemelt első díj a szabadkai Zeneiskola növendékének, Csizmadia Annának a nemzetközi népdaléneklési versenyen

A legtöbb pont begyűjtésével, tehát kiemelt első díjjal tért haza a bácskertesi Csizmadia Anna , a szabadkai Zeneiskola etnomuzikológia szakos, második osztályos tanulója a január 23–25-én a romániai Szatmárnémetiben megtartott Hajnal akar lenni elnevezésű nemzetközi szólista népdaléneklési versenyen. Kanalas Zsófia tanárnő tanítványa emellett elnyerte az Arany Páva-díjat is, az Ady Endre Társaság különdíját is, egy táborozási lehetőséget, valamint az igen jelentős, magyarországi szintű aranyfokozatot is.

Az erős mezőnyű verseny negyven résztvevője között ott volt a szabadkai zenede még két tanulója, Rákos Emese magyarkanizsai, első osztályos tanuló, aki szintén etnomuzikológia szakon tanul, és ő is aranyfokozatot kapott, és csupán három pont hiányzott, hogy a legjobb 17 közé jusson a döntőbe, és a bronzfokozattal hazatérő Szentpéteri Kinga, szabadkai, hatodik osztályos tanuló is. Az ő felkészítő tanáruk Móra MeznericsSzibilla volt.

A jelentős szakemberek által zsűrizett versenyt 18. alkalommal rendezték meg, s eddig háromszor aratták le vajdaságiak a babérokat, Csizmadia Anna idei sikere előtt 1997-ben a nagybecskereki Tényi Edit, 2006-ban pedig a horgosi Kiss-Iván Ágnes ért el első helyezést.