2024. augusztus 18., vasárnap

Adieu Bandi

Ady–Léda–Dodó: a különleges szerelemi háromszög története a szabadkai Népszínház legújabb előadásában

Egy előre nem tervezett produkcióval harmadik bemutatójára készül a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Az Adieu Bandi című előadás színészi kezdeményezésből született. Kalmár Zsuzsa színművésznő ötlete alapján Ady Endre és Léda szerelmi kapcsolata bontakozik ki a nézők előtt.

A Lédát alakító Kalmár Zsuzsa először Kovács Nemes Andorral osztotta meg ötletét – aki a készülő előadásban Adyt alakítja –, majd Brestyánszki Boros Rozália dramaturggal, s miután nem találtak olyan szöveget, amely úgy foglalkozott volna ezzel a kapcsolattal, ahogy ők szerették volna, így versek, levelek, novellák, tanulmányok, elemzések alapján ők maguk írták meg a darabot. Az izgalmas munkafolyamat során nem is kész szöveggel dolgoztak, hanem az a próbák folyamán alakult.

– Életjeles múltamból kifolyólag is közel állnak hozzám a versek, újraolvastam Ady költeményeit, s így jött az ötlet, hogy a különleges Ady-Léda viszony színpadra is kerülhetne – hallottuk Kalmár Zsuzsától. – A viszony pikantériáját Diósi Ödön adja meg, a férj, aki végignézi felesége és Ady kapcsolatát, ő is szerves része a szerelmi háromszögnek, aminek szempontjából közelítünk a kapcsolathoz. Diósi Ödön szerepére Ralbovszki Csabát kértük fel, s amikor ő is az előadásba került, újra változtattunk a szövegen.

Ez az előadás lesz Kovács Nemes Andor vizsgaelőadása. Mint mondja, a közönség egy önmagán átszűrt Adyt láthat majd, aki nem minden tekintetben olyan, mint amilyenről az iskolában tanulnak a diákok. Néhány olyan titok is kiderül, amelyről eddig nem olvastunk, nem hallottunk.

A darab különlegességét adják az elhangzó versek, és megzenésített versek is. A zeneszerző Ifj. Kucsera Géza. A díszlettervező Kiss Kovács Gergő.

A darab szerzői (Kalmár Zsuzsa, Kovács Nemes Andor, Ralbovszki Csaba és Brestyánszki Boros Rozália) a tavalyi szakmai bemutatóig rendező nélkül dolgoztak, a február 21-i bemutatóra felújítják, csiszolják még a produkciót, ebben nyújt rendezői segítséget Mezei Zoltán, aki elmondta, nagy erény, hogy ez a társulat hajlandó ekkora hittel és energiával új dolgokba belemenni, s felhasználni a társulatban mozgó, furcsa, inspiráló energiákat.

A társulatnak évi négy előadás elkészítésére van fedezete, s mivel az Adieu Bandi nem betervezett produkció, pályázniuk kellett anyagi eszközökért. A pályázás sikeres volt. A darab fő támogatója a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium.