2024. augusztus 18., vasárnap

Az érkezés ütemében

Vadonatúj Zsolnay-terrakották kerülnek a szabadkai Zsinagógára

A tetőborítás cseréje, a tetőszerkezet helyreállítása, az attikák újrafalazása és rézlemezzel való lefedése – ezeket a munkálatokat végzik el hamarosan a szabadkai Zsinagógán, tudtuk meg Dömötör Gábortól, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársától, aki reméli, hogy júniusig ezek a munkálatok be is fejeződnek.

– Ám most is folynak a munkálatok. A tetőszerkezetben a fatetőszerkezetnek a tűzvédelmi és a kórokozóvédelmi anyaggal való átkenése van folyamatban. Megrendeltük a homlokzati terrakotta elemeket a pécsi Zsolnay gyártól, ez azt jelenti, hogy a homlokzatokról időközben leszerelték azokat a példányokat, amelyeket újra kell gyártani, mivel annyira tönkrementek az elmúlt 100 év alatt, hogy megmenteni már nem lehet ezeket, csak a teljes cseréjük lehetséges. Maga a gyártási folyamat 18 hónapot vesz igénybe. Nagyméretű elemekről van szó, és mindegyiket kézzel formázzák. Ha ezek az elemek elkészülnek, akkor hozzá lehet kezdeni – talán még ebben az évben – a homlokzat helyreállításához olyan ütemben, ahogyan a terrakotta elemek érkeznek – mondta Dömötör Gábor.

A munkálatokhoz a pénzeszközök rendelkezésre állnak, a terrakottákra is. Ez mintegy 170 ezer eurós keret. A munkálatok egy részét az önkormányzat pénzeli, de kapnak támogatást, 80 ezer dollárt a New York-i Word Monuments Fundtól a Jevish Heritage Programjuk keretében, és a Rothschild Alapítványtól is körülbelül 1 millió 200 ezer dinárt.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a nagy port kavart zöld-sárga probléma is megoldódott. A központi kupola megkapta a végleges színét, a fala a Zsidó Hitközség kérésére végül mégis okkersárga lett.