2024. július 17., szerda

Egyidejűleg szerb és kisebbségi nyelveken

A Prosvetni pregled újvidéki kirendeltségében péntektől kaphatóak az anyanyelvi és matematikai feladatgyűjtemények
– Január végére ígértük, és némi késéssel valóban meg is jelent az anyanyelv és matematikai felkészítő feladatgyűjtemény. A kisérettségi előtt álló nyolcadikosoknak lesz idejük a felkészülésre, és ami ugyancsak fontos: senki sem lesz hátrányos helyzetben, hiszen a feladatgyűjteményeket az szerb nyelvűekkel egyidejűleg hét nemzeti kisebbség nyelvén is közreadjuk, vagyis magyar, szlovák, ruszin, bolgár, albán, horvát és román nyelven – jelentett be tegnap Žarko Obradović oktatásügyi miniszter.

A gyűjtemények megtalálhatók a minisztérium honlapján, és az Oktatási-nevelési Minőségfejlesztő Intézet (Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja) honlapján, de szabad eladásban is beszerezhetők az arra kijelölt helyeken. Az anyanyelvi feladatgyűjtemény 210 dinár és 350 feladatot tartalmaz, a matematikai pedig 130 dinár, és 330 feladatot ölel fel.

A Tanjug jelentése szerint a miniszter kijelentette, hogy a záróvizsgán a feladatok 50 százaléka azonos lesz a gyűjteményben találhatóakkal, 25 százaléka részben más, és 25 százaléka ismeretlen lesz. Egyúttal emlékeztetett, hogy a tervek szerint 2014-ig fokozatosan növelik az ismeretlen feladatok számát, ebben az évben pedig már minden feladat új lesz a diákok előtt, és ezután a feladatgyűjtemények kiadása feleslegessé válik.

Obradović a tanulóknak eredményes felkészülést és sikeres szereplést kívánt az országban első ízben tartandó kisérettségin.

A Prosvetni pregled újvidéki kirendeltségében (Mihailo Pupin sugárút 28.) mától már kaphatóak a feladatgyűjtemények, várhatólag a jövő héten az iskolákba is eljut Vajdaság minden településén.